2015 m. balandžio 1 d., trečiadienis

perlinių kruopų orzotto

Tai itališkas neįtikėtinai gardus mano atradimas labai rtimas lietuviškam skoniui. Iš perlinių kruopų verdamas kruopainis itališkai vadinamas orzotto. Gaminamas jis beveik taip pat, kaip ir risotto (tik vyno pilti nereikia). Perlinės kruopos ir džiovinti baravykai labai dera tarpusavyje, iš jų pagamintas orzotto – sveikas ir maistingas patiekalas.

Reikės (4 asmenims):
2 stiklinės perlinių kruopų,
1-1,5 l daržovių sultinio,
saujelės džiovintų ar šviežių grybų (baravykų),
1 svogūno,
1 saliero stiebo,
pusę paprikos,
3 skiltelės česnako,
1-2 morkos,
gabalėlio kieto sūrio (parmigiano),
ryšulėlio petražolių,
alyvuogių aliejaus,
sviesto gabalėlio.


Pirmiausiai reikėtų pasiruošti kruopas (praplovus užmerkti jas per naktį ar bent keletui valandų / jeigu gaminame tuojau pat, užplikyti dvigubu kiekiu verdančio vandens, pavirti 5 minutes ir išjungus ugnį palikti išbrinkti). Jeigu kruopų iš anksto ir neruošiame, teks naudoti sausas – tada teks ilgiau troškinti – apie 45-60 min.
Antra, pasiruošiame daržovių sultinį (aš šį kartą maždaug 1 val. viriau iš morkos, svogūno, saliero stiebo, poro, paprikos, bulvės).
Ir trečia, verdančiu vandeniu (arba sultiniu) užpilame džiovintus grybus ir leidžiame jiems pabrinkti.

Į keptuvę šliūkšteliame alyvuogių aliejaus ir įdedame gabalėlį sviesto.
Svogūną smulkiai supjaustome ir suberiame į įkaitusią keptuvę.
Iš eilės dedame susmulkintą salierą, papriką, vėliau smulkiai sukapotą česnaką.
Morkas supjaustome kubeliais ir taip pat suberiame į keptuvę, patroškiname apie 10 min ant mažos ugnies.

Džiovintus grybus dedame į keptuvę ir išmaišome.
Pilame kruopas į keptuvę ir po truputį  (po samtį) vis užpilame sultiniu, kol pamažu kruopos jį visą Likusį grybų sultinį (nuo mirkytų baravykų) supilame taip pat. Jei pritrūktų sultinio – galima užpilti verdančiu vandeniu.
Viską nuolat pamaišome ir lėtai troškiname ant mažos ugnies maždaug gerą pusvalandį (bet ragauti reikia), kol bus švelni, bet nepervirusi konsistencija.

Aromatai po namus pasklinda puikūs – ir nuo sultinio, ir nuo baravykų.... mmhm...
Baigiant gaminti, jau nukėlus nuo ugnies, dedame tarkuoto sūrio (parmigiano), smulkintų petražolių ir viską gerai išmaišome.
Skanaus!


Komentarų nėra:

Rašyti komentarą