2015 m. balandžio 5 d., sekmadienis

lašiša gravlax

Tai turbūt geriausia, ką galima pagaminti iš lašišos (kaip visada - genealumas paprastume, turint gerą daiktą daug kažko iš jo daryt nereikia). Lašiša gravlax - tai skandinaviškas lašišos marinavimo-sūdymo būdas. Mes dažniausiai perkame visą lašišą ir ją išfiliuojame: iš galvos, kaulų, uodegos verdama žuvienė, negražesnės file dalys yra kepamos, o iš pačios gražiausios riebiausios file dalies yra gaminamas gravlax. Pavadinimas skamba galbūt egzotiškai, bet viskas yra labai paprasta.

Reikės:
lašišos file be odos (maždaug 1 kg),
200 g rupios druskos,
200 g rudojo cukraus,
1 citrinos nutarkuotos žievelės,
maltų kadagio uogų (nebūtinai),
smulkintų krapų,
50 g degtinės.

Visus ingredientus sumaišome į košelę ir ja aptepame paruoštą nusausintą lašišos file iš abiejų pusių.
Dedame lašišos puseles vidinėmis pusėmis vieną ant kitos ir viską tvirtai suvyniojame į maistinę plėvelę.
Dedame į šaldytuvą marinuotis per naktį (arba net 1-2 paras), nors pvz. Jamie Oliver pataria laikyti maksimum 9, o optimaliai 5 valandas.


Baigus marinuotis lašišą išvyniojame ir nuvalome marinato perteklių, nusausiname servietėle (net jeigu viso gabalo ir nesuvalgysite iš karto, gravlax sausa šaldytuve stovės savaitę laiko ar dar ilgiau).
Labai svarbu gražiai ją patiekti - supjaustyti permatomais (kiek įmanoma ploniausiais) griežinėliais, šalia patiekti padažo.

Padažui:
1 š. garstyčių,
1 š. rudojo cukraus,
keletą š. šviežio alyvų aliejaus,
keletą š. vyno acto,
nepagailėti smulkintų krapų.

Visus padažo ingredientus, išskyrus aliejų, sumaišome ir tada plona srovele pilame aliejų intensyviai plakdami šluotele. Gaunasi tarsi garstyčių skonio majonezas, tik truputį skystesnis.
Skaniausia valgyti su juoda duona, o skandinavai dar valgo su virta su lupena bulve.


Tai idealus užkandis, patiekalas vakarėliui arba gali būti ir lengva vakarienė.
Kitas su gravlax labai tinkamas padažas:

Padažui:
2 š. grietinės arba rūgštaus jogurto,
1 š. šviežių krienų,
0,5 citrinos sulčių,
1 š. šviežio alyvų aliejaus.
Viską gerai sumaišyti ir padažas gatavas.

Gravlax'ą pateikiame užkandžių-sumuštinių variante su tamsia ciabatta.
Ant jų, be lašišos ir padažo, dedame smulkinto agurko, salotų ir burokėlių lapelių.


Ir skandinaviškas gravlax pateikimas - 50 gr. degtinėlos su grūstu pipiru ir pora lašų tabasco :)


Dar šalia gravlax'o labai tinka virti burokėliai apšlakstyti balzamiku ir šviežiu alyvų aliejumi.
Nepagadintų ir šalia patiekta sauja švelnių salotų lapelių (burokėlių lapeliai, špinatai ar pan.), krapų šakelės, supjaustytas agurkas arba ridikėliai.


O jeigu valgytojų nedaug, galima patiekti atskiromis porcijomis lėkštėse:
 

Skanaus!


Komentarų nėra:

Rašyti komentarą