2015 m. balandžio 10 d., penktadienis

svogūnų pyragas

Daugumai svogūnai asocijuojasi tik su ašaromis ir blogu kvapu. Ir iš dalies jie teisūs, aš taip pat gerokai apsiašaroju, kol sulupu jų visą kilogramą. Bet juk svogūnus visai nebūtina valgyti žalius (o ir žalią svogūną susmulkinus ir truputėlį pamarinavus išspaustos citrinos sultyse gausime puikų garnyrą prie keptos mėsos arba visai "nekaltą" ingredientą salotoms). Keptas svogūnas patiekalams suteikia natūralaus salsvumo - man tai būtinas ingregientas beveik visoms sriuboms, troškiniams, o jeigu dar svogūną karamelizuosime įpylę šlakelį balzamiko...
Iš didelio kiekio svogūnų paprastai gaminu du patiekalus - svogūninę (apie ją kitą kartą) arba šį svogūnų pyragą. Pavadinimas skamba gal ir nekažką, bet tikrai gausime puikų karštą patiekalą arba užkandį vakarėliui, jeigu atvėsusį svogūnų pyragą supjaustysime dailiais gabalėliais.

Taigi, reikės:
1 kg svogūnų (maždaug 8-12 vnt. priklausomai nuo dydžio),
gabalėlio sviesto,
300 g sūrio (aš naudoju mozarella arba tik bet koks fermentinis),
4 kiaušiniai,
4 š. grietinės,
žalumynų (tiks krapai, petražolės),
druskos ir pipirų,
500 g bemielės tešlos (šaldytos).

Svogūnus nulupame, supjaustome pusžiedžiais ir pakepiname keptuvėje šlakelyje aliejaus ir gabalėlyje sviesto (aliejus reikalingas tam, kad sviestas neprisviltų).
Patroškiname apie 20 min. uždengus ant lėtos ugnies vis pamaišant kol suminkštės, bet neperkeps.
Lengvai paplakame kiaušinius (truputį plakinio atidedame tešlai patepti), dedame grietinę, pakepintus svogūnus, sutarkuotą sūrį, žalumynus ir prieskonius. Viską išmaišome.
Pusę atšildytos (kaip nurodyta ant pakuotės) tešlos klojame ant kepimo formos dugno, tada dedame ir išlyginame įdarą, ant viršaus dedame likusią tešlą ir švelniai įpjauname ją (neperpjaudami) "tinkleliu" bei patepame likusiu kiaušinio plakiniu.
Kepame 180°C orkaitėje apie 40 min. kol viršus gražiai apskrus.
Skaniausia su krienų (atskiestų trupučiu grietinės ar majonezo) padažu.
Skanaus!

p.s. Priklausomai nuo sezono į įdarą galima dėti grybų (pvz. voveraičių) arba špinatų.


Komentarų nėra:

Rašyti komentarą