2015 m. balandžio 12 d., sekmadienis

riešutėliai arba brutti ma buoni

Nežinau kodėl šių itališkų skanumynų (brutti ma buoni) tiesioginis vertimas yra "negražus bet skanūs", man šie riešutiniai kamuoliukai yra ne tik gražūs, bet ir baisiai gardūs - jau turbūt anksčiau minėjau, kad visi saldumynai iš riešutų yra mano mėgstamiausi. Gamyba nesudėtinga, nors reikės laiko pastovėti prie puodo. Skonis tikrai viską atperka.

 
Reikės:
8 kiaušinių baltymų,
240 g cukraus,
200 g lazdyno riešutų.


Lazdyno riešutus paskrudiname: šauname į 200°C orkaitę ir kepame apie 10 min pamaišant, kol luobelės atšokinės.
Pravėsus patriname riešutus tarp delnų ir luobeles nuimame nuo riešutų (bet didžiąją jų dalį).
Nuluptus riešutus blenderiu sumalame iki rupių miltų (maždaug cukraus kruopelių dydžio). 

Kiaušinių trynius atskiriame nuo baltymų, baltymus išplakame iki standžių putų, supilame cukrų ir dar paplakame kol masė taps tvirta, blizgi ir apvertus dubenį neiškris.
Įmaišome riešutus į baltymų masę, dedame į storadugnį puodą ir ant silpnos ugnies kaitiname apie 20 min visą laiką maišant.
Masė karamelizuojasi, traukiasi ir tamsėja, kol tampa gana sausa ir minkoma.
Iš gautos atvėsusios masės formuojame rutuliukus-riešutėlius (aš dar kartais į jų vidų dedu cielą riešutą), dedame į kepimo popieriumi išklotą skardą ir kepame 160°C orkaitėje apie 40 min.
Skanaus!  


p.s. pliusas - šie riešutėliai gali ilgai stovėti, minusas - tai neįmanoma, nes bus kaip mat suvalgyti :) 

p.p.s. dar galima šiuos riešutėlius papuošti išlydyto šokolado glajumi, nes riešutas+šokoladas= tobula.



Komentarų nėra:

Rašyti komentarą