2015 m. balandžio 9 d., ketvirtadienis

naminis šokoladas

Šis rankų darbo skanumynas yra puiki dovana Kalėdų ar kokia kita proga, kai neįdėdami per daug pastangų (tik truputį išmonės) galite kažką skanaus sukurti savo rankomis. Šis šokoladas gali ilgai stovėti pagamintas, ne kaip koks pyragas, kurį turėtum iškepti tą pačią dieną arba bent jau iš vakaro prieš dovanojant. Žodžiu, šimtas pagyrimų tokiai saldumyno idėjai - greita, paprasta, elementaru, bet bus baisiai skanu, jei įdėsite meilės ir, žinoma, skanių produktų. Ką dėsite - čia jau improvizacija beribė, o mano variantas šį kartą buvo toks - šokoladinis trisluoksnis.


Reikės:
plytelė pieninio šokolado,
druskos,
kakavos sviesto (nebūtinai),
sauja lazdyno riešutų,
plytelė balto šokolado,
sauja džiovintų spanguolių,
sauja pistacijų riešutų,
sauja žemės riešutų,
keletas (5-6) šaukštų cukraus.

Šį trisluoksnį galima pateikti įvairiu pavidalu: keksiukų krepšeliuose, formuoti apvalius saldainius ir pan. Aš šį kartą gaminu kaip vientisą didelę plytą šokolado, kurią, sustengus visiems sluoksniams, reikės sulaužyti arba supjaustyti. Todėl ingredientus bei jų kiekį ir proporcijas galima rinktis pagal tai, koki pavidalą turės skanumynas.

Gaminame iš eilės po vieną sluoksnį.
Pirmiausiai ištirpiname pieninį šokoladą (inde įdėtame į kitą indą su karštu vandeniu) bei kakavos sviestą. Žiupsnis druskos pagerins šokolado skonį. Ištirpus dedame saują lazdyno riešutų - man jų niekada nebūna per daug. Riešutus galima truputį pasmulkinti. Bus tobula, jeigu juos prieš tai šiek tiek paskrudinsime. Viską sumaišome arba galima riešutų visų nemaišyti, o tiesiog pabarstyti ant viršaus. Masę pilame į norimą formą arba tiesiog ant sviestinio popieriaus ir suformuojame vieną šokolado sluoksnį. Laikome šaltai kol pilnai sustings.


Antrąjį sluoksnį gaminame labai panašiai. Ištirpiname baltąjį šokoladą, į jį dedame saują džiovintų spanguolių ir saują pistacijų riešutų (juos vėlgi truputį pasmulkiname). Šis sluoksnis bus labai gražių spalvų (raudonos spanguolės ir žali pistacijų riešutai), todėl dalį jų pabarstome ant viršaus, o trečiąjį sluoksnį pilsime ne ant šio, bet apvertus ant pirmojo sluoksnio, kad pabarstyti riešutai ir pistacijos būtų išorėje (saldumyno viršuje). Vėl laikome šaltai kol sustings.

Trečiajam sluoksniui iš cukraus ir žemės riešutų gaminsime naminį griliažą. Keptuvėje pirmiausiai švelniai pakepiname žemės riešutus (nulupta odele), kol jie šiek tiek paskrunda. Tada keptuvėje ištirpiname keletą šaukštų cukraus, kol jis išsilydys ir patamsės. Į vientisą deginto cukraus masę pilame pasmulkintus žemės riešutus, išmaišome ir viską suverčiame ant paruošto dvisluoksnio. Dedame šaltai sustingti.

Ką daryti su sustingusiu šokoladu ir kaip jį pateiktį - fantazijos reikalas. Aš pateikiau taip:

Skanaus!


2 komentarai:

  1. kiek kakavos sviesto reiktų? Labai skaniai atrodo. Nebeliko daug laiko kalėdinėms dovanoms kurti, tokia dovana manau patiks kiekvienam.

    AtsakytiPanaikinti