2021 m. sausio 12 d., antradienis

varškės ir obuolių pyragas

Man atrodo, kad varškė dar jokio deserto nepagadino. Paprastai visi varškės pyragai būna drėgni ir gardūs, na, nebent juos labai perkepsite.
Štai paprstas, bet tikrai neprastas pyrago receptas.
 
Reikės:
500 g varškės (sausos),
10-12 obuolių,
180 g sviesto,
3 kiaušinių,
4 š. rudojo cukraus,
280 g miltų,
cinamono,
druskos.
 
 
Obuolius nulupame ir supjaustome plonomis skiltelėmis (pjaustyti geriausiai prieš dedant į tešlą, kad nepatamsėtų).
Kiaušinius išplakame su žiupsniu druskos ir 2 šaukštais cukraus, dedame pertrintą varškę ir gerai išmaišome (galima su mikseriu padaryti kreminę masę, bet man labiau patinka ne tokia sutrinta).
Sviestą vis pavoliojant miltuose sutarkuojame burokine tarka arba apipilame miltais ir sukapojame peiliu, turi gautis tokia drėgna rupi miltų masė (svarbiausia, kad neliktų stambių sviesto gumulų). 
 
Du trečdalius sviesto-miltų masės dedame į skardą nuimamu dugnu ištiestą kepimo popieriumi iki viršaus (kad kepant neišbėgtų), palyginame, ant viršaus pilame varškės masę ir ant jos sudedame obuolių skilteles (gali būti iki pat formos viršaus, per daug nebus), ant obuolių beriame likusius 2 šaukštus rudojo cukraus ir cinamoną, pabaigoje sudedame sviesto-miltų masės likutį, tik jo neturi būti per daug ir per storai, iškepus turi gautis traškus viršutinis sluoksnis.
Pyragą šauname į 180oC temperatūros orkaitę ir kepame apie valandą ant žemiausios pakopos, kad pagrindas gerai iškeptų.
Kaip ir visi varškės pyrgai, išėmus iš orkaitės jis dar liula, tad reikės atvėsinti, kad sustingtų.
Skaniausias bus rytoj išimtas iš šaldytuvo.
Skanaus!


Komentarų nėra:

Rašyti komentarą