2021 m. sausio 24 d., sekmadienis

risotto ai frutti di mare su baby aštuonkojais ir krevetėmis

Senokai gamintas risotto, o dar seniau - su jūros gėrybėmis.
 
Reikės:
ryžių (apvaliagrūdžių, pvz. arborio),
sultinio*,
1 didelio svogūno,
2 saliero stiebų,
4 skiltelių česnako,
saujos mažų pomidorų,
200 ml balto vyno,
10 baby aštuonkojų,
10 krevečių,
petražolių,
citrinos,
alyvų aliejaus,
sviesto,
grūstų pipirų,
druskos,
parmigiano (šiaip jūros gėrybės su parmigiano nedraugauja, bet šį kartą "susidraugavo").
 

* Pirmiausiai kaip visuomet risottui virsime sultinį: į puodą su šaltu vandeniu dedame aštuonkojus, verdame apie 6-7 min, išimame, sudedame krevečių kiautus (prieš tai kervetes išdarinėjame), tuomet į vandenį dedame pasmulkintą svogūną, salierą, česnako, lauro lapų, pipirų grūdėlių, verdame apie pusantros valandos.

Į didelę gilią keptuvę pilame alyvų aliejaus ir sviesto, beriame susmulkintą svogūną, salierą, česnaką ir lėtai kepame ant mažos ugnies apie 15 minčių, tuomet supilame sausus ryžius (1 porcijai - 1 espresso puodelis ryžių, aš dedu 4 puodelius), padidiname ugnį ir nuolat maišome, kol ryžiai pradeda gruzdėti, sproginėti ir pasidaro skaidroki (keletą minučių), tada supilame vyną, alkoholis greitai išgaruos, maišome.
Vynui susigėrus į ryžius, pilame keletą samčių verdančio sultinio, dedame druskos, sudedame pusiau perpjautus pomidoriukus, sumažiname ugnį ir lėtai verdame ryžius vis pildami sultinio ir pamažu leisdami iš ryžių krakmolą,
svarbu, kad ryžiai nepervirtų (15-20 min).
Ryžiams baigiant virti, likus 3-4 minutėms, sudedame nuplautas krevetes ir apvirtus aštuonkojus, krevetės greitai paraudonuos, pamaišome, išjungiame.

Nukėlus nuo viryklės beriame smulkintų petražolių, jeigu reikia druskos ir grūstų pipirų, šliūkšteliame šlakelį šviežio alyvų aliejaus, sviesto, beriame tarkuoto parmigiano (kaip jau minėjau, parmigiano su jūros gėrybėmis nenaudojamas, bet šį kartą nusižengsime), viską išmaišome ir paliekame keletui minučių pastovėti.
Krauname į lėkštes, šalia dedame citrinos griežinėlį.
Tiesiog tobula vakarienė.
Skanaus!
 
 
 

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą