2020 m. gruodžio 31 d., ketvirtadienis

aštuokojis galicijietiškai arba pulpo a la gallega

Na gal tas galicijietiškas aštuonkojis turėtų labiau būti kaip užkandis, pas mus bus karštas patiekalas.
 
Reikės:
1200 g aštuonkojo,
lauro lapų,
saliero,
keleto skiltelių česnako,
pusės perpjautos citrinos,
25 ml degtinės,
keleto pipirų grūdelių,
druskos,
 
padažui:
petražolių,
1 šalotinio svogūno,
fermentuotos citrinos,
citrinos sulčių,
alyvų aliejaus,
 
bulvėms:
keliolikos nedidelių bulvių,
chorizo dešros,
keleto skiltelių česnako,
saldžios paprikos miltelių,
rūkytos paprikos miltelių, 
alyvų aliejaus,
sviesto,
petražolių,
druskos. 
 
 
Pirmiausiai išverdame aštuonkojį: į puodą su vandeniu dedame lauro lapus, pasmulkintą salierą, česnako skilteles, citriną, pipirus, druską ir šliūkšteliame degtinės, užvirus vandeniui aštuonkojį laikant už galvos tris kartus panardiname į puodą ir ištraukiame, kad čiuptuvai gražiai susiraitytų, ir, atseit, taip aštuonkojis nebus guminis.
Verdame apie 35 minutes, išjungiame ugnį ir paliekame apie 2 valandas pastovėti tame karštame sultinyje.
 
Padažui kuo smulkiausiai supjaustome šalotinį svogūną, fermentuotą citriną, petražoles, viską sumaišome su citrinos sultimis ir alyvų aliejumi (padažas turi pasimarinuoti). 
Bulves gerai nuplauname ir išverdame su lupena, atvėsusias perpjauname per pusę ir pačirškiname keptuvėje ant alyvų aliejaus ir sviesto, beriame česnakus, prieskonius, kubeliais susmulkintą chorizo, viską permaišome, pabaigoje beriame susmulkintų petražolių.
Aštuonkojį supjaustome nuo centro po vieną arba po du čiuptuvus, apkepame keptuvėje arba griliuje.
Į lėkštes dedame bulves, ant viršaus aštuonkojo čiuptuvus, šlakstome padažu, šalia guldome pagrilintą citrinos griežinėlį.
Skanaus!
 


Komentarų nėra:

Rašyti komentarą