2016 m. lapkričio 7 d., pirmadienis

purusis moliūgo ir žemės riešutų pyragas

Kažkaip supratau, kad dar nesu kepusi pyrago iš moliūgo, nors dabar pats moliūgų sezonas. Visi internete surasti receptai gana panašūs: arba reikia dėti moliūgo tyrę, arba keptą moliūgą, o aš noriu kitaip. Vėl teko eksperimentuoti. Man atrodo, kad moliūgas turėtų puikiai draugauti su žemės riešutais, o dar viską paturbinsiu sutirštinto pieno indeliu. Ir dar, pyragas bus be "normalių" miltų (t. y. be glitimo). Taigi, šiandien reikės:

200 g žemės riešutų be luobelių (nesūdytų),
2 st. tarkuoto moliūgo,
3 kiaušinių,
1 š. cukraus (nebūtinai),                
100 ml saulėgrąžų aliejaus,
200 g (pusės indelio) saldinto sutirštinto pieno,
6  š. avižinių miltų,      
1 a.š. kepimo miltelių,

glaistui:
100 g juodojo šokolado,
185 g (likučio) saldinto sutirštinto pieno,
2 š. romo,
riešutų pyragui papuošti.


Riešutus blenderiu susmulkiname iki rupių miltų.
Moliūgą sutarkuojame burokine tarka.
Kiaušinius su cukrum gerai išplakame elektriniu plaktuvu, kad išputotų (apie 5 min), pamažu plakant supilame aliejų, galiausiai sutirštintą pieną. 
Į masę įsijojame sumaišytus su kepimo milteliais riešutų ir avižinius miltus, išmaišome šaukštu, galiausiai sudedame tarkuotą moliūgą ir viską gerai išmaišome (tešla gaunasi skystoka).
Viską pilame į skardą iš šauname į 180°C įkaitintą orkaitę kepti 45 minutes.

Šiek tiek atvėsusį pyrago paviršių aptepame glaistu pagamintu iš ištirpinto šokolado, likusio sutirštinto pieno ir romo (tik reikia suktis greitai, nes glaistas greitai stingsta).
Puošiame nesmulkintais riešutais, o skanaujame visai atvėsusį.
Skanaus!


p.s. pyragas labai geras, drėgnas, patiks smaližiams (nors cukraus beveik nedėta, sutirštintas pienas ir šokoladas vis tiek padaro savo), todėl galima pabandyti su rūgštesniu glaistu (pvz. cukraus pudra-cirtina)  

p.p.s.  skoniu primena rytietiškus pyragus / nors iš pradžių atrodo lyg nedakepęs, nes jaučiasi moliūgas, riešutai, bet taip ir turi būti

p.p.p.s. galima kepti ir keksiukus, tik trumpiau 20-25 min


Komentarų nėra:

Rašyti komentarą