2016 m. lapkričio 6 d., sekmadienis

tikras uzbekiškas plovas

Šis plovas - išskirtinai vyro gaminamas patiekalas, kuriam reikia nusiteikimo, prisiruošimo ir laiko. Nors procesas nėra sudėtingas ir visus produktus tikrai rasime namų spintelėse, bet teisingam plovui pagaminti reikia šiek tiek įgūdžių ir žinių. Mes jį gaminame jau daug metų, todėl receptas tikrai "atidirbtas", o plovas, kuriuo vaišinti teko nemažai valgytojų, visuomet sulaukia komplimentų. Dar norėčiau priminti, kad tikras uzbekiškas plovas turi būti birus (jam naudojami kuo mažiau krakmolingi ryžiai) ir jis smarkiai skiriasi nuo lietuvių taip mėgstamo "plovo" - sulipusių ryžių košės su mėsa ir kečupu. Taigi, mūsų 5 litrų puodo uzbekiškam plovui reikės:

1-1,2 kg geros jautienos (mes nemėgstam avienos),
5-6 morkų,
5-6 svogūnų,
1 paprikos (tikrai nebūtinai),
3 galvų česnakų (šiandien kadangi labai mažos, dėjom net 7),
1 š. kumino, 
1 š. džiovintos kalendros,
1 š. chimeli suneli prieskonių,  
1 š. saldžios paprikos miltelių,
1 a. š. rūkytos paprikos miltelių,   
keleto šakelių rozmarino,
keleto lauro lapų, 
1 džiovinto chili pipiro,
1 š. barbariso (raugerškio) uogų,
1 š. pomidorų pastos (nebūtinai),
800 g apvaliagrūdžių ryžių,
saulėgrąžų aliejaus, 
druskos,
 
garnyrui tinka rauginti agurkai


Jautieną (tinka riebesnė jautiena, o idealiausiu atveju - aviena) supjaustome šašlyko dydžio gabalėliais ir pamarinuojame maždaug puse kiekio visų prieskonių, kol ruošiame daržoves.
Morkas supjaustome gan stambiais šiaudeliais, svogūnus - storesniais pusžiedžiais, papriką - juostelėmis, o česnakų tik nulupame išorinį lukštą ir nuplauname.

Puode storu dugnu labai gerai įkaitiname aliejų ir apčirškiname jautieną.
Mėsą išimame ir į tą patį aliejų su priskrudusiais mėsos likučiais dedame svogūnus ir apkepiname kol suminkštėja, svogūnus taip pat išimame.
Galiausiai apkepiname morkas ir papriką, ir kai viskas suminkštėja atgal suverčiame svogūnus ir mėsą, sudedame likusius prieskonius, raugerškio uogas, pomidorų pastą, viską atsargiai išmaišome, kad nesutrupėtų, pilame šlakelį verdančio vandens, ir galiausiai sudedame česnakus.
Padidiname ugnį iki maksimumo ir, kai viskas gerai užverda, ant viršaus supilame ryžius, jokiu būdu nemaišome tik paviršių išlyginame ir pro kraštelį plona srovele supilame verdantį vandenį, kad ryžius apsemtų per porą centimetrų (jeigu reikia ryžiuose su peiliu padarome skyles, kad kuo greičiau užvirtų).
Kai ryžiai užverda ir gerai pakunkuliuoja keletą minučių, nugaruoja kažkiek vandens, prisukame ugnį iki minimumo ir uždengiame dangtį (jo daugiau nekilnojame) ir paverdame dar apie 10 min.
Tada išjungiame ugnį ir paliekame dar apie pusvalandį pastovėti, kad ryžiai sugertų visą drėgmę, skoniai susimaišytų ir plovas būtų tobulas.

Puodą atidengiame tik prieš pateikiant - į didelį dubenį atsargiai nuimame ir išpurename ryžius, ant viršaus krauname mėsą su daržovėmis, paskiausiai česnakų galvas - aromatai ir skoniai bus fantastiški.
Skanaus! 


p.s. kad teisingai viską pasūdyti, druską beriame per tris kartus: pirmą - ant mėsos ją apkepinus ir išėmus iš keptuvės, antrą - į puodą sumaišius visas daržoves su mėsa prieš dedant ryžius, trečią - ant viršutinio sluoksnio sudėjus ryžius ir užpylus vandenį



Komentarų nėra:

Rašyti komentarą