2016 m. rugsėjo 3 d., šeštadienis

slyvų pyragas. dublis I

Pilni namai slyvų iš kaimo ir jau kuris laikas žadu kepti slyvų pyragą. Pagaliau prisiruošiau. 
Paskutinį kartą, turbūt pernai, irgi bandžiau kepti slyvų pyragą sezono metu. Iš orkaitės baisiai kvepėjo ir aš aplink ją ratais vis vaikščiojau ir džiaugiausi kaip smagiai jį kirsim... bet tas pyragas buvo nelabai valgomas - visas "išbėgo", matyt slyvos išsileido (o be to pagal tą receptą į tešlą pyliau vandens...). Mano šiandieniniam naujam eksperimentiniam slyvų pyragui

reikės:
apie 0,5 kg slyvų (perpjautų pusiau be kauliukų),
70 g minkšto sviesto,  
3 š. cukraus, 
2 didelių kiaušinių,                                                                   
175 g miltų,                                                                  
4 š. aliejaus,
3 š. tirštos grietinės,                                                       
1 a.š. kepimo miltelių,     
4-5 lašai migdolų esencijos,
migdolų drožlių,
malto cinamono,
2 š. rudojo cukraus,
miltinio cukraus (pabarstyti),                                             
žiupsnelio druskos.


Minkštą sviestą gerai ištriname su paprastu cukrumi iki purumo, įmaišome po vieną kiaušinius (gerai išplakdami po kiekvieno).
Kitame inde sumaišome miltus, kepimo miltelius ir druską.
Į kiaušinių-sviesto masę dedame grietinę, aliejų, migdolų esenciją, įsijojame miltų masę ir atsargiai išmaišome.

Tešlą sukrečiame į kepimo skardą, išlyginame paviršių ir ant viršaus pjūviais į viršų viena šalia kitos sudėliojame slyvas (jų labai nespausdžiam į tešlą, nes ir taip puikiai pakyla).
Pyragą apibarstome maltu cinamonu, ruduoju cukrumi ir migdolų plokštelėmis.
Kepame 180oC orkaitėje kol paruduos – maždaug 45 min.
Ištraukiame iš orkaitės ir paliekame 20 minučių atvėsti.
Valgome šiltą su ledais, o prieš valgant pabarstome miltiniu cukrumi.
Skanaus!


 
p.s. pyragas šiltas buvo skanus, bet kai valgėme kitą dieną buvo sausokas, gal reikėtų dėti dar sviesto ar aliejaus, ar papildomą kiaušinį įmušti - reikia tobulinti receptą

p.p.s. arba dar galima pabandyti dėti slyvų du sluoksnius: pusę tešlos supilti į formą, tuomet išdėlioti slyvų puseles nupjautąja puse žemyn, apibarstyti šaukštu rudojo cukraus, supilti likusią tešlą ir viršų vėl apdėliokite slyvomis, tačiau šįkart – nupjautąja puse aukštyn



Komentarų nėra:

Rašyti komentarą