2018 m. vasario 11 d., sekmadienis

"kirvio košė" arba polenta su daržovėm ir kalakutiena

Šiandieninis sekmadienio patiekalas, kai gamini iš to, ką randi šaldytuve, nes tingi eiti į parduotuvę, o be to reikia pabaigti likučius, pvz. turime nuo užvakar keptos kalakutienos :)
Polenta - tai tokia švelni auksinių kukurūzų kruopų košė, labai populiari Italijoje. Gaminama labai paprastai (kaip manų košė), tik virdama labai "spaudosi", tad puodą reikia pridengti paliekant siaurą tarpelį. Gardinama alyvų aliejumi arba sviestu ir parmigiano, valgoma viena arba kaip garnyras.
Košę verdame santykiu 1 litrui vandens - 120 g kruopų, tai būtų apie 165 ml (arba 150 g jeigu norime labai tirštos).

Reikės:
120 g smulkių kukurūzų kruopų,
100 g parmigiano,
4 š. alyvų aliejaus,
raudonėlio,
druskos,

kalakutienos (keptos arba virtos),
2 svogūnų,
1 morkos,
paprikos (dėjau pusę),
saliero šaknies,
saujos džiovintų slyvų,
keleto saulėje džiovintų pomidorų,
druskos.


Pirmiausiai uždėsime virti košę: į verdantį pasūdytą vandenį siaura srovele supilame kukurūzų kruopas ir išmaišome, ji staigiai sutirštės ir pradės burbuliuoti, tad uždengiame dangčiu palikdami siaurą tarpelį ir verdame 15 min vis pamaišant kas keletą minučių.
Nuėmus nuo ugnies dedame raudonėlį, šliūkšteliame alyvų aliejaus ir tarkuoto parmigiano, gerai išmaišome ir laikome šiltai.

Kai užkaičiame košę, keptuvėje ant aliejaus ir sviesto pradedame kepti daržoves: pirmiausiai apkepiname pusžiedžiais pjaustytus svogūnus, kiek vėliau papriką, šiaudeliais smulkintą salierą ir morką, galiausiai sudedame verdančiu vandeniu nuplikytas džiovintas slyvas ir saulėje džiovintus pomidorus.
Kalakutieną suplėšome gabalėliais ir dedame į keptuvę, kad tik spėtų sušilti.

Į lėkštę krauname polentą, o ant viršaus kalakutieną su daržovėmis.
Skanaus!


Komentarų nėra:

Rašyti komentarą