2016 m. rugpjūčio 20 d., šeštadienis

mano pomidorinė

Vis rašau ir rašau, koks gėris yra pomidorai. Tai nėra čia ką kartotis, mano mėgstamiausių daržovių sriuba – čia vienas iš daugelio jos paruošimo variantų.
Mano pomidorinė beveik visada būna kitokia. Žiemą ją darau iš konservuotų pomidorų (jų visada visada turime namie bent keltą skardinių), vasarą – iš nuplikytų šviežių. Dar galima pomidorus kartu su česnakais pusvalandį pakepti orkaitėje, o paskui sutrinti. Sutirštinimui į pomidorinę galima dėti cukiniją arba skaldytų raudonųjų lęšių, arba kepant pomidorus orkaitėje kartu pakepti ir keletą paprikų (paskui odeles nulupti ir sutrinti). Nors dauguma prieš valgant į lėkštę mėgsta patarkuoti parmigiano, man labai patinka patrupinti mėlynojo pelėsinio sūrio... Variantų daug, bet šiandien mano pomidorinė bus tokia:

reikės:
1,5 kg pomidorų (arba 2 skardinių konservuotų),
2-3 svogūnų*,
2 saliero stiebų,
4 skiltelių česnako,
1 morkos,
1 paprikos,
1 nedidelės cukinijos,
keleto saulėje džiovintų pomidorų,
2 š. pomidorų pastos,
stiklinės pomidorų sulčių (nebūtinai),
daržovių sultinio (arba vandens),
1 a. š. baziliko,
1 a. š. raudonėlio,
1 šaukšto balzamiko,
alyvuogių aliejaus,
gabalėlio sviesto,
grūstų pipirų,
druskos,

pabaigai:
parmigiano arba mėlynojo pelėsinio sūrio,
šakelės šviežio baziliko. 


Pirmiausiai blanširuojame pomidorus – užpilame verdančiu vandeniu, palaukiame keletą minučių ir atvėsiname šaltu vandeniu, kad nusiluptų odelė. 
Imame puodą storu dugnu, jame ant šlakelio alyvų aliejaus ir gabalėlio sviesto pakepiname smulkintus svogūnus (*svogūnų negailime, nes pakepinti svogūnai rūgštokai sriubai suteiks saldumo, todėl vėliau nereikės dėti cukraus !), kiek vėliau dedame susmulkintą morką, papriką, salierą ir česnaką.
Apkepus daržovėms pilame sultinį (arba vandenį) ir sudedame likusius ingredientus: susmulkintus blanširuotus (arba konservuotus) pomidorus, susmulkintą cukiniją, džiovintus pomidorus, pastą, prieskonius. 
Verdame apie pusvalandį, tada viską sutriname blenderiu, dar kartą užviriname, paragaujame ir pilame į lėkštes.
Ant viršaus patarkuojame parmigiano (arba patrupiname mėlynojo pelėsinio sūrio) ir puošiame šviežio baziliko šakele.
Skanaus!

p.s. valgome su keptuvėje paskrudinta baguette, užtepus sviestu ir užtarkavus parmigiano (arba 10 min pakepame orkaitėje)



Komentarų nėra:

Rašyti komentarą