2016 m. kovo 4 d., penktadienis

šokoladinis riešutų pyragas... be miltų

Jeigu reikėtų įvardinti savo "firminį" (labai nemėgstu šio žodžio) deserto receptą, tai greičiausiai būtų šitas pyragas (arba vienas iš pagrindinių kandidatų). Jau nusibodau vis minėdama, kaip riešutai ir šokoladas man yra visų desertų "vinis", kaip jais galėčiau puošti visus skanumynus arba tiesiog iki "nusprogimo" mėgautis riešutais šokolade... Gana ne į temą :)
Šis pyragas man yra pats tobuliausias riešutų ir šokolado desertas, nes jis visai be miltų (man dar labai patinka visi kepiniai be miltų). Žodžiu, tobulumo įsikūnijimas... kuriam pagaminti

reikės:
6 kaimiškų kiaušinių,
200 g. juodo šokolado,
200 g. sviesto,
200 g. lazdyno riešutų,
200 g. cukraus, 
žiupsnelio druskos (nebūtina),

aptepimui:
70 g. šokolado (galima balto),
riešutų papuošimui (kiek negaila).


Šokoladą ir sviestą susmulkiname, dedame į indą ir statome jį virš verdančio vandens, arba įkišame trumpam į šylančią orkaitę, kad viskas tolygiai išsilydytų, beriame žiupsnelį druskos, išmaišome.
Riešutus susmulkiname: pusę susmulkiname blenderiu iki rupių miltų, kitą dalį supjaustome, o likusią dalį paliekame sveikų. 
Atskiriame kiaušinių trynius nuo baltymų, trynius su puse cukraus mikseriu išsukame kol pabąla.

Pravėsusią šokolado-sviesto masę po truputi pilame į trynius, suberiame riešutus ir gerai išmaišome.
Baltymus su žiupsneliu druskos išplakame iki maksimalaus standumo, ir kai jau beveik išsiplaka, supilame likusį cukrų ir dar paplakame (baltymų neplakti anksčiau, nes jie suglebs).

Į masę dalimis atsargiai įmaišome baltymus, kad jie neprarastų konsistencijos.
Formą ištepame sviestu, supilame masę ir šauname į 175oC orkaitę apie 35 min (šokoladinių gaminių labai svarbu neperkepti!). 
Skanaus!

p.s.  šis pyragas labai "jautrus", todėl kol kepa – nedarinėkite orkaitės ir nesidaužykite – kitaip jis susmegs / kepdamas jis labai išsipučia, net suskyla, todėl iškepus neimkite iškarto iš orkaitės, o leiskite 1-2 min atvėsti ir tik tada traukite / atvėsęs jis, deja, dažniausiai susmenga, bet taip ir turi būti / skanaukite tik atvėsusį (puikiai tinka kepti iš vakaro)
p.p.s.  atvėsusį pyragą aš apverčiu ant pjaustymo lentos ir jo paviršių bei šonus aptepu ištirpinto šokolado (su šlakeliu vandens) mase - susidarys šokoladinė plutelė / dažniausiai puošiu šokoladuotais riešutais



Komentarų nėra:

Rašyti komentarą