2016 m. kovo 6 d., sekmadienis

lėtai kepta brandinta jautiena

Man labai patinka lėtai kepta mėsa, t. y. iškepta pilnai ir labai žemoje temperatūroje, kai ją palietus pati subyra į smulkius gabalėlius... Šiandien tokią ir gaminsime. Iš karto galiu užbėgti už akių ir pasakyti, kad gardesnė būtų riebesnė jautienos dalis, galbūt netgi kiauliena, bet mes šiandien turim 29 dienas brandintą jautienos kumpį (limuziną), o iš viso patiekalui reikės:

1 kg brandinto jautienos kumpio,
3 morkų,
2 saliero stiebų,
2 svogūnų,
3 galvų česnako,
1 taurės vyno,
1 taurės vandens,
keleto šakelių rozmarino,
keleto lauro lapų,
grūstų pipirų,
druskos.

garnyrui:
ryžių,
salotų lapų,
ridikėlių,
citrinos sulčių,
alyvų aliejaus,
grūstų pipirų,
druskos.


Patiekalą gaminsime orkaitėje sandariame sunkiame inde su dangčiu.
Į indą pilame šlakelį aliejaus, dedame į 3-4 dalis supjaustytas morkas ir svogūnus, neluptus česnakus.
Ant viršaus dedame mėsą, pilame vyną bei vandenį, barstome prieskonius (mėsą lengvai įtriname).
Indą statome į 110-120oC orkaitę ir kepame apie 5 valandas.

Paruoštą mėsą išimame ir šakutėmis arba pirštais susmulkiname iki "gijų".
Daržoves atsargiai išimame ir pertriname per sietelį - gauname puikiausią padažą prie mėsos. 
Garnyrui tinka virti ryžiai ir lengvos salotos.
Skanaus! 


p.s. likusią mėsą dedame į šaldytuvą ir net keletą dienų puikiausiai panaudojame kitiems patiekalams

p.p.s. rekomenduojama jautieną lėtai troškinti ne aukštesnėje nei 90-100oC temperatūroje apie 6-8 valandas, tačiau jeigu neturi tiek laiko, tenka receptą trumpinti



Komentarų nėra:

Rašyti komentarą