Panforte yra itališkas kalėdinis pyragas, kažkas tarp nougat (nuga) ir lietuviško tinginio 😊
Tik šį skanėstą reikia kepti. Ir nors atrodo lengvai pagaminamas, pabaigoje dirbti reikia labai greitai, nes ištirpinta masė greitai stingsta ir kietėja, tai "susisukti" reikia mikliai, per kelias minutes.
Tik šį skanėstą reikia kepti. Ir nors atrodo lengvai pagaminamas, pabaigoje dirbti reikia labai greitai, nes ištirpinta masė greitai stingsta ir kietėja, tai "susisukti" reikia mikliai, per kelias minutes.
Tik paradėjusi gaminti supratau, kad šiame recepte labai daug cukraus (dėjau mažiau) ir dar medaus, galvojau bus super saldus, bet pyragas tikrai geras, ir tikrai labai kalėdinis.
Privalumas dar, kad jį galima pagaminti prieš savaitę ar dvi (o kai kur rašo, kad valgyti jį galima net pusę metų).
Bandom 😀
Bandom 😀
Reikės:
300 g riešutų (dėjau pistacijų, migdolų, lazdynų ir graikiškų),
210 g džiovintų vaisių (dėjau spangolių, datulių ir rūgštesnių dumplūnių),
150 g medaus,
140 g rudojo cukraus (originale 180 g),
30 g sviesto,
100 g juodojo šokolado,
120 g miltų,
1 š. kakavos miltelių,
1 a. š. tarkuoto muskato,
1,5 a. š. cinamono,
juodųjų pipirų,
* 2 š. romo ar konjako (nebūtinai).
Riešutus paskrudiname ir patriname tarp rankų, kad atšoktų lobelės (lazdynų).
Šiek tiek pasmulkiname stambesnius džiovintus vaisius, dalį riešutų ir juos sumaišome dubenyje.
Atskirai sumaišome miltus, kakavą, muskatą, cinamoną ir juoduosius pipirus - visus sausus produktus sumaišome su riešutų vaisių mišiniu.
Inde virš vandens garų ištirpiname šokoladą.
Kitame puode ištirpiname medų ir cukrų (įpilame 20 ml vandens), kai užverda nuolat maišome ir dar tegu pakunkuliuoja ant vidutinės ugnies 4 min, o baigiant virti sudedame sviestą ir išmaišome.
Į sausus produktus supilame medaus-cukraus ir šokolado masę, viską išmaišome.
Dėmesio! maišyti reikia labai greitai, nes masė vėsta ir kietėja, maišome šaukštu arba tiesiog rankomis su gaminimui skirtomis pirštinėmis, sudedame į formą išklotą kepimo popieriumi ir gerai suspaudžiame, išlyginame paviršių.
Šauname į 150'C orkaitę kepti 40 minučių.
Iškepus gerai atvėsiname, atsargiai išimame ir gausiai apibarstome cukraus pudra.
Skanaus!


Komentarų nėra:
Rašyti komentarą