Duoną kepu jau daugybę metų. Pirmas receptas šiame bloge yra prieš dešimt metų, bet manau, kad kepiau dar prieš tai... taip ir kepu, iš to paties raugo, plius-minus pagal tą patį receptą, tik pakaitalioju miltų rūšis ar sėklas kažkiek pakeičiu. Paskutniu metu labai perėjau prie sveikesnės duonos, kepdavau iš ruginių, sveiko grūdo ar speltos miltų, cukraus sumažinau iki vos šaukšto ar šaukštelio, bet duona dėl to netapo geresnė, gal sveikesnė, bet tokia sunki, kartais per drėgna ir ne super skaniai valgoma (anksčiau ją vieną valgydavau be saiko 😊).
Žodžiu, nusprendžiau grįžti prie "nesveikos", bet skanesnės duonos (jeigu rimtai, tai manau bet kokia naminė duona yra šimtus kartų sveikesnė, nei parduotuvėse). Dabar į duoną nededu avižinių dribsnių ir linų sėmenų, kad būtų mažiau glitimo (taip pat viena skanią duoną kepanti kolegė parekomendavo nedėti jokių sveikuoliškų miltų, o pigiausiaus paprasčiausius kvietinius miltus su mažiau glitimo, kad duona būtų puresnė).
Taigi dabar duonai
reikės:
5 stiklinių kvietinių miltų,
1 stiklinės kviečių sėlenų,
1/2 stiklinės sezamo sėklų,
1/2 stiklinės kmynų,
1/2 stiklinės saulėgrąžų,
1/2 stiklinės kanapių sėklų,
2 š. cukraus,
1 a. š. druskos.
* raugo ir vandens.
Kartais dar dedame riešutų ir džiovintų vaisių.
Gaminame labai paprastai - dubenyje sumaišome visus sausus ingredientus, išskyrus cukrų ir druską - juos ištirpiname šiltame vandenyje (maždaug 1 ltr.), į vandenį sudedame raugą, gerai išmaišome ir supilame į miltų masę.
Vandens į tešlą dapilame tiek, kad viskas gerai išsimaišytų ir gautųsi maždaug grietinės tirštumo tešla.
Užmaišius tešlą, 4-5 šaukštus raugo atidedame į stiklinį indelį ir paliekame kambario temperatūroje tiek laiko, kol kepsime duoną (duoną šaunant į pečių - raugą šauti į šaldytuvą iki kito karto).
Likusią tešlą pilame į dvi pailgas duonos formas ir paliekame 12 valandų raugintis (kartais, kaip šį kartą, į vieną duonos formą dėsime papildomai riešutų ir džiovintų vaisių, todėl į vieną formą supilame pusę tešlos, tada į likusią tešlą dedame susmulkintus vaisius/riešutus, išmaišome ir supilame į antrą formą).
Kepame 180'C orkaitėje 1 val. 10 min.
Išėmus duoną lėtai atvėsiname įsuktą į medvilninį rankšluostį.
Valgoma pilnai atvėsusi, bent pusdienį, raikant anksčiau duona sunkiai pjausis.
Skanaus!
Komentarų nėra:
Rašyti komentarą