2023 m. gruodžio 18 d., pirmadienis

viščiukas tabaka

Turbūt vienas iš geriausių naminių patiekalų! 
Kodėl naminių - nes valgoma rankomis, laužiant ir graužiant kaulelius, nes atrodo viskas čia aišku ir paprasta, jokių paslėptų gydrybių ar negirdėtų ingredientų, nors kita vertus, iškepti sultingą, bet gerai iškepusį ir neperkepusį viščiuką yra tikras menas 😀
Tikrai nesvietiškai skanu!

Reikės:
2 kukurūzinių viščiukų po 0,5 kg,
alyvų aliejaus,
keleto lauro lapų,
kalendros grūdelių,
džiovintos mėtos,
chimeli shuneli prieskonių,
baziliko,
čiobrelio,
pipirų,
druskos,
 
pagardui:
keleto skiltelių česnako,
šviežių kalendrų,
šviežių petražolių,
šviežių krapų,
šviežios mėtos,
balto vyno acto,
vandens,
druskos,
 
salotoms:
3-4 morkų,
špinatų lapelių,
sviestinio moliūgo,
grūdėtųjų garstyčių,
granato sėklų,
alyvų aliejaus,
citrinos sulčių,
druskos.


Kaip jau esu rašiusi pirmame viščiuko tabaka recepte, esminis jo kepimo principas - išplokštinti visą viščiuką, kad tolygiai iškeptų, būtų sultingas, o odelė taptų traški ir apskrudusi.
Kepsime sunkioje keptuvėje ir prispausime pačiu sunkiausiu puodu ar mažesne keptuve (tarp viščiuko ir puodo tiesiame aliuminio foliją).
Viščiukus perpjauname pusiau per abi krūtinėlės puses skiriantį kaulą ir išskleidžiame plokščiai.
Būtinai padaužome per sąnarius (visur, kur yra bet koks kaulų susijungimas – nuo sparnelių, petelių iki šlaunelių), kad sąnariai kepant nepradėtų kraipytis ir nesugadintų plokštumos.  
Viščiukus įtriname prieskonių ir aliejaus mišiniu, ir pamarinuojame keletą valandų.
 
Salotms sutarkuojme morkas, susmulkiname špinatus, keptuvėje greitai apkepame moliūgo kubelius su grūdėtomis garsyčiomis, viską sumaišome su aliejumi, citrinos sultimis, granatų sėklomis.

Į keptuvę su įkaitintu alyvų aliejumi viščiuką dedame kaulėta puse žemyn, prispaudžiame ir kepame ant vidutinės ugnies 15 minučių, apverčiame ir vėl kepame 10-15 minučių.
Kol kepa pasiruošiame pagardą: susmulkiname visas žoleles, spaudžiame česnako, dedame druskos, pilame acto, vandens ir išmaišome iki tyrelės.
Iškeptą viščiuką prieš ragaujant apšlakstome pagardu, o valgome rankomis.
Skanaus!


p. s. šalia tokio kvapnaus aromatingo viščiuko praktiškai nesinori jokio garnyro, pakanka tik salotų ar daržovių, tobulai tinka kažkas slyvomis, granatais ar kitais vaisiais... 

 

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą