2016 m. gruodžio 25 d., sekmadienis

visai netikras zuikis

Viskai netikrą zuikį gaminsiu tikrai ne iš zuikienos :), o iš kiaulienos. Tikrai visi tai žino ir tikrai visi bent jau vaikystėje jo yra ragavę. Aš netikrą zuikį kartais kepu Kalėdoms. Nors šiaip nesu tokio "kotletinio" maisto fanas, bet, manau, kiekvieną patiekalą galima padaryti išmoningai. Mano zuikis visada būna suvyniotas į permatomai ploną rūkytą šoninę, o į vidų dedu truputį rūgštaus tarkuoto obuolio. Iš viso zuikiui dar reikės:

1 kg maltos kiaulienos,
200 g permatomai pjaustytos šalto rūkymo šoninės,
2 svogūnų,
1 rūgštaus obuolio,
3 kiaušinių,
2 saujų džiūvėsėlių,
saujos džiovintų slyvų,
lauro lapų (papuošimui),
kmynų,
čiobrelio,
tarkuoto muskato,
kalendros,
grūstų juodų pipirų, 
druskos.

Mėsą geriau naudoti ne pačią liesiausią, kas zuikis nebūtų trapus, taip pat galima bandyti kiaulieną pusiau su kalakutiena.

Svogūnus smulkiai susmulkiname ir pakepiname keptuvėje ant šlakelio aliejaus, kai suminkštėja įdedame tarkuotą nenuluptą obuolį, patroškiname 5 minutes, dedame prieskonius.
Svogūnų masę dedame į faršą, įmušame kiaušinius, dedame džiūvėsėlius, susmulkintas slyvas ir viską rankomis gerai išminkome.
Dvi pailgas duonos formas išklojame
permatomai pjaustytos šalto rūkymo šoninės juostelėmis, paliekant kraštus, kad paskui galėtume užvynioti ant zuikio viršaus, sudedame ir išlyginame mėsą, ant viršaus dedame po tris lauro lapus ir galiausiai užlankstome likusiomis šoninės juostelėmis.

Formas šauname į 180˚C orkaitę ir kepame apie 1 val 20 minučių (galima pradžioje pridengti folija).
Kepdamas zuikis išleis daug skysčio, tad jo perteklių geriau nupilti.
Jeigu valgysime karštą, tai nereikia pasakoti ką daryti.
Mes valgome šaltą, todėl iškepusiam zuikiui leidžiame per naktį pagulėti savo formoje šaltai. 
Skanaus!




Komentarų nėra:

Rašyti komentarą