2016 m. gruodžio 18 d., sekmadienis

tradicinė lazanija / lasagne alla bolognese

Lazaniją (lasagne alla bolognese) gaminu jau šimtą metų, bet šiame blog'e jos dar nebuvo (todėl, kad paskutinį kartą gaminau prieš šimtą metų :). Nežinau net kodėl. Šiandien, šaltą ir tamsią žiemos dieną ji bus kaip tik.
Mano lazanija visada yra tradicinė, mėsiška, su bolognese padažu, tik šį kartą jautieną pakeičiau kalakutiena. Lakštus visada naudoju pirktus, pati tiek ilgai nesiterlioju, nes bolognese ir bechamel padažams pagaminti ir taip sugaištu gana nemažai liko. Taigi, mano tradicinei lazanijai reikės:

bolognese padažui:
600 g maltos jautienos (kalakutienos),
2 morkų,
2 svogūnų,
2 salierų stiebų,
pusės galvos česnako,
2 skardinės konservuotų pomidorų savo sultyse,
2-3 š. pomidorų pastos,
pomidorų padažo ar pomidorų sulčių (nebūtina),
puodelio jautienos sultinio,
keleto lauro lapų,
paprikos miltelių,
čiobrelio,
raudonėlio,
baziliko,
tarkuoto muskato,
grūstų pipirų,
druskos,
aliejaus,

bechamel padažui:
50 g sviesto,
1-2 š. miltų,
500-600 ml pieno,

500 g mozzarella sūrio,
50 g parmigiano sūrio,
lazanijos lakštų.


Pirmiausiai gaminame bolognese padažą: gilioje keptuvėje aliejuje apkepiname smulkintus svogūnus, tada salierus ir morkas, dedame maltą mėsą, prieskonius ir smulkintą česnaką.
Po keliolikos minučių sudedame pomidorus ir pastą, sultinį ir viską uždengę dangčiu patroškiname apie pusvalandį.

Kol troškinasi gaminame bechamel padažą: gilioje keptuvėje išlydome sviestą, dedame miltus ir viską gerai išmaišome ir auksinės spalvos vientisos tyrelės.
Tuomet po truputį dalimis pilame pieną, kiekvieną kartą labai gerai išmaišant kol nelika gumuliukų ir padažas vis tirštėja, dedame druskos.
Reikia neužmiršti, kad šis padažas vėsdamas dar tirštės, todėl geriau jį pasigaminti skystesnį.

Lazaniją sluoksniuojame į stačiakampę formą: dugną ištepame sviestu, dedame sluoksnį lazanijos lakštų (aš jų neapverdu), ant viršaus dedame raudonojo bolognese padažo, apliejame baltu bechamel padažu ir dedame plėšyto mozzarella sūrio, po to vėl lakštų, padažų, sūrio... sluoksniuojame viso 4-5 kartus ir užbaigiame sluoksniu sūrio ir bechamel padažo.

Viską šauname į 180-190°C orkaitę kepti apie 50 min.
Prieš baigiant kepti užtarkuojame parmigiano.
Skanaus!



p.s. lazanija yra iš tų labai nedaugelio patiekalų, kurie yra gardesni kitą dieną



Komentarų nėra:

Rašyti komentarą