2016 m. gruodžio 11 d., sekmadienis

lėtai kepta jaučio uodega

Skamba nekaip? Niekas nenuneigs, kad ypač pastaruoju metu uodegos, pažandės, kulninės ir kiti subproduktai pasidarė tikri delikatesai. Dažnai sutinkami mandrų restoranų meniu. Gal tik ne kiekvienas moka ir išdrįsta juos teisingai pats pagaminti. Dažniausiai asocijuojasi, geriausiu atveju, su šaltiena, blogiausiu - su maistu šuniukui... Mes pamėgom kai kuriuos subproduktus, tik pasiterlioti su jais biškį reikia. Šį kartą terliosimės su jaučio uodega.
Gavome ją iš skerdyklos (mandrose mėsinėse jų taip pat galima nusipirkti). Nulupta oda. Supjaustyti nesudėtinga, tik reikia pataikyti tarp sąnario. Supjaustytus gabalus valandai pamerkiame šaltame vandenyje, kad ištrauktų užsistovėjusį kraują. Po to nuplauname ir labai gerai nusausiname, nes apkepant baisiai pritaškys visą virtuvę.

Reikės:
2 jaučių uodegų (apie 2 kg),
2-3 morkų,
3 svogūnų,
2-3 saliero stiebų,
pusės galvos česnako,
gabalėlio moliūgo,
2 bulvių,

1 š. sviesto,
1 š. vorčesterio padažo,
1 a.š. garstyčių,
2 a.š. pomidorų pastos,
puodelio sultinio,
stiklinės raudono sauso vyno,

1 a.š. maltos kalendros.
rozmarino,
keleto lauro lapų,
3-4 gvazdikėlių,
1 a.š. cinamono (nebūtina),
cukraus (pagal skonį, nebūtina),
grūstų pipirų,
druskos.


Supjaustytą, pamirkytą ir nusausintą mėsą gerai apkepiname keptuvėje iš visų pusių kol apskrunda, paskui dedame į indą, kuriame troškinsime, suberiame prieskonius.
Toje pačioje keptuvėje likusiuose riebaluose apskrudiname stambiai pasmulkintas morkas, svogūną, salierą, česnaką ir sudedame į indą prie mėsos, taip pat dedame smulkintą moliūgą ir bulves.
Galiausiai į keptuvę sudedame sviestą, šlakstome vorčesterio, dedame garstyčias, pomidorų pastą, sultinį, viską gerai išmaišome, nugramdome prikepimus ir gautą padažą supilame į troškinimo indą ant apkeptos mėsos ir daržovių, galiausiai šliūkšteliame taurę vyno - skystis beveik turi apsemti turinį, nes troškinsime ilgai.
Viską uždengiame dangčiu ir šauname į 140-150 °C orkaitę lėtai kepti ir kunkuliuoti apie 3-4 val., kol mėsa atsiskirs nuo kaulo, sultinys nugaruos.
Mėsą atsargiai išimame, o iš likusių daržovių ir sultinio išeis puikus padažas arba garnyras.

Skanaus!

p.s. italai šį troškinį valgo su polenta (mums šį kartą garnyrui užteko daržovių), o dar labai tiktų rauginti agurkėliai

p.p.s. patiekalas tikrai žieminis ir gana riebus


Komentarų nėra:

Rašyti komentarą