2015 m. liepos 29 d., trečiadienis

gazpacho

Kai mamos darže sunoksta tikri dideli mėsingi ir kvepiantys pomidorai, aš visada skubu gaminti gazpacho... turbūt jau kažkur minėjau, kad prinokęs "tikras" pomidoras man yra pats skaniausias vaisius ir daržovė viename... mhmm...

Reikės:
6-8 didelių prinokusių pomidorų,
3 agurkų,
1 paprikos,
1 svogūno,
4 skiltelių česnako,
porą riekelių batono (ciabattos),
2 š. raudonojo vyno acto,
3 š. šviežio šalto spaudimo alyvų aliejaus,
pusės citrinos sulčių,
keleto lašų tabasco,
1 š. pomidorų pastos arba 200 ml natūralių pomidorų sulčių (kartais pilu dėl spalvos, bet nebūtinai),
grūstų juodųjų pipirų,
druskos,
400 ml vandens (pagal tirštumą).


Pomidorus blanširuojame, t.y. užpilame verdančiu vandeniu, palaukiame keletą minučių ir atvėsiname šaltu vandeniu, kad nusiluptų odelė. Atvėsusius susmulkiname.
Nulupame ir pasmulkiname agurkus, svogūnus, česnakus, stambiai supjaustome papriką.
Batoną pamirkome šaltame vandenyje, lengvai nusunkiame ir dedame į daržoves.
Visą šią "daržovių mišrainę" sublenderiuojame elektriniu smulkintuvu.
Pabaigoje šliūkšteliame acto ir aliejaus, jeigu reikia - pomidorų sulčių (arba pastos), įlašiname tabasco, išspaudžiame citriną, beriame prieskonius.
Jeigu per tiršta, pilame šalto vandens (beje šaldamas gazpacho dar sutirštės) - man patinka nepertirštos konsistencijos.
Viską gerai išmaišome ir dedame į šaldytuvą kol atšals (beje skonį paregliuoti siūlyčiau jau atšalus, nes kol šiltas - visai nesijaučia skoniai ir atrodo, kad visko trūksta).
Valgome šaltą pašlaksčius kvapaus alyvų aliejaus, papuošiame petražolėmis ir susmulkintais agurkais.
Skanaus!



Komentarų nėra:

Rašyti komentarą