Įvairiuose Artimųjų Rytų virtuvės restoranuose dažnai užsisakau dolma, jeigu tik ji yra meniu (dažnai meniu ji būna, bet, kai nori užsisakyti, neturi), manau pas mus dolma nėra labai populiarus patiekalas... o aš ją taip mėgstu...
Jau keli metai dolma gamina mano mama, kai kieme sužaliuoja vynuogės ir jų lapai būna jau dideli, bet dar sultingi.
Šį kartą vynuogių lapų prisiraškiau ir aš - gaminsiu savo dolma.
Reikės (4 porcijoms):
40-50 vynuogių lapų,
700 g maltos mėsos (jautienos ir kiaulienos),
2 vidutinio dydžio svogūnų,
3/4 puodelio ryžių,
saujos mėtų,
saujos petražolių,
saujos kalendros,
saujos krapų,
ciberžolės (turmeric),
paprikos miltelių,
alyvų alejaus,
citrinos (arba svarainio),
druskos,
pipirų,
padažui:
jogurto,
2 skiltelių česnako,
šlakelio alyvų aliejaus.
Vynuogių lapams nupjauname lapkočius ir užpilame pasūdytu
verdančiu vandeniu, palaikome keletą minučių, kad suminkštėtų.
Svogūnus labai smulkiai susmulkiname, dedame
maltą mėsą, praskalautus vandenyje ryžius, gerai susmulkintas ar sukapotas žoleles, prieskonius, pilame truputį alyvų aliejaus ir gerai
išmaišome.
Vynuogių lapus lengvai nusausiname ir
vyniojame įdarą, dėdami ant šiurkščios lapo pusės, gaunasi nykščio dydžio
„balandėliai“ (daug įdaro nededame, nes dar šiek tiek išbrinks išvirus ryžiams).
Susuktas dolma suguldome į vynuogių lapais
išklotą troškinimo indą, pašlakstome alyvų aliejumi, ant viršaus išdėliojame
citrinos griežinėlius (galima išspausti vos citrinos sulčių),
pilame verdančio vandens (arba sultinio) ir ant viršaus uždedame mažesnę už
indą lėkštę, kad šiek tiek prispaustų ir dolma troškinantis neišsipūstų ir neiškiltų į
paviršių.
Troškiname ant lėtos ugnies (užvirus
ugnį sumažiname) apie valandą, bet gal nepakentų ir ilgiau.
Padažui sumaišome sutraiškytą
česnaką su jogurtu, galime įspausti truputį citrinos sulčių, pašlakstyti alyvų aliejumi.
Skanaus!
p. s. tobulas skonis ir tikrai puikus receptas
Komentarų nėra:
Rašyti komentarą