2021 m. liepos 5 d., pirmadienis

dolma su česnakiniu jogurto padažu

Įvairiuose Artimųjų Rytų virtuvės restoranuose dažnai užsisakau dolma, jeigu tik ji yra meniu (dažnai meniu ji būna, bet, kai nori užsisakyti, neturi), manau pas mus dolma nėra labai populiarus patiekalas... o aš ją taip mėgstu...
Jau keli metai dolma gamina mano mama, kai kieme sužaliuoja vynuogės ir jų lapai būna jau dideli, bet dar sultingi. 
Šį kartą vynuogių lapų prisiraškiau ir aš - gaminsiu savo dolma.
 
Reikės (4 porcijoms):
40-50 vynuogių lapų,
700 g maltos mėsos (jautienos ir kiaulienos),
2 vidutinio dydžio svogūnų,
3/4 puodelio ryžių,
saujos mėtų,
saujos petražolių,
saujos kalendros,
saujos krapų,
ciberžolės (turmeric),
paprikos miltelių,
alyvų alejaus,
citrinos (arba svarainio),
druskos,
pipirų,
 
padažui:
jogurto,
2 skiltelių česnako,
šlakelio alyvų aliejaus.
 

Vynuogių lapams nupjauname lapkočius ir užpilame pasūdytu verdančiu vandeniu, palaikome keletą minučių, kad suminkštėtų.
Svogūnus labai smulkiai susmulkiname, dedame maltą mėsą, praskalautus vandenyje ryžius, gerai susmulkintas ar sukapotas žoleles, prieskonius, pilame truputį alyvų aliejaus ir gerai išmaišome.
Vynuogių lapus lengvai nusausiname ir vyniojame įdarą, dėdami ant šiurkščios lapo pusės, gaunasi nykščio dydžio „balandėliai“ (daug įdaro nededame, nes dar šiek tiek išbrinks išvirus ryžiams).
Susuktas dolma suguldome į vynuogių lapais išklotą troškinimo indą, pašlakstome alyvų aliejumi, ant viršaus išdėliojame citrinos griežinėlius (galima išspausti vos citrinos sulčių), pilame verdančio vandens (arba sultinio) ir ant viršaus uždedame mažesnę už indą lėkštę, kad šiek tiek prispaustų ir dolma troškinantis neišsipūstų ir neiškiltų į paviršių.
Troškiname ant lėtos ugnies (užvirus ugnį sumažiname) apie valandą, bet gal nepakentų ir ilgiau.
Padažui sumaišome sutraiškytą česnaką su jogurtu, galime įspausti truputį citrinos sulčių, pašlakstyti alyvų aliejumi.
Skanaus!
 
 
p. s. tobulas skonis ir tikrai puikus receptas

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą