2021 m. birželio 19 d., šeštadienis

mūsų limoncello

Negaliu patikėti, mes tai padarėm !!!
Po vakarienės 20 ml šalto limoncello yra tobulas desertas :) Tik neretai limoncello būna baisiai saldūs... ir "sintetiniai".
Visada svajojom nusipirkti kokio "naminio" natūralesnio rankų darbo limoncello, bet pas mus LT tokio gauti be šansų...
Šį kartą gryždami iš Graikijos parsivežėme "nenupurkštų" citrinų - būtinai reikia natūralių ekologiškų citrinų, nes limoncello gaminamas iš žievelės, o mūsų prekybcentriuose visų citrinų žievelė bus purkšta chemikalais.
 
Jeigu turite gerų citrinų, visa kita gana paprasta, tiesa, dar reikės gauti stipraus alkoholio, kurio parduotuvėse nebūna.
Nors visi itališki receptai sako, kad naudojama 95 % alkoholio tūrio degtinė, pas mus tokios negausite, bet specializuotose parduotuvėse galima įsigyti 79 % alkoholio tūrio degtinės (pasak vienos alkoholio gamyklos technologės, toks procentas kaip tik geriausiai "ištrauks" skonį iš to, ką užpilsite).
Tad pagal keletą receptų ir atsižvelgus į patarimus, mūsų limoncello gamybai reikės:

9 citrinų (žievelių),
1 ltr stiprios degtinės 79 % alkoholio tūrio,
700 g balto cukraus,
1,5 ltr šaltinio vandens.
 
 
* Lemoncello gamybai reikės ne mažiau 2 ltr talpos stiklinio sandariai uždaromo indo plačia "gerkle", kuriame citrinos su degtine turės "marinuotis" dvidešimt dienų (tiks ir trilitrinis stiklainis).
* Vėliau reikės dailių sandariai užkemšamų balto stiklo butelių į kuriuos išpilstysime šitą gėrį.
 
Citrinų žieveles nulupame labai plonai, neliesdami baltosios dalies, sudedame į stiklinį indą, dedame 2 šaukštus cukraus, viską išmaišome ir užpilame du trečdalius degtinės (likutį pasiliekame), indą laikome vėsioje tamsioje vietoje apie 20 dienų.
Praėjus maždaug 15 dienų degtinės likutį dapilame ir vėl statome atgal iki praeis numatytų dvidešimt dienų.
 
Praėjus nustatytam laikui likusį cukrų (be dviejų šaukštų 700 g) ištirpiname maždaug 1,2 ltr vandens - viską pilame į metalinį indą ir gerai išmaišome kol ištirpsta.
Į šitą vandens-cukraus sirupą per koštuvą supilame citrinų-degtinės masę, likusias žieveles užpilame likusiu 0,3 ltr vandens, gerai praskalaujame ir taip pat supilame (čia, kad paskutinius citrinų aromatus sugaudyt :), viską gerai išmaišome, skystis pabąla, pagelsta (kokia ryški citrininė geltona!) ir užkvimpa tikromis citrinomis.
Per piltuvėlį supilame į dailius sandariai užkemšamus butelius (sau galima ir po 1 ltr talpos, dovanojimui užteks po 0,5 ltr 😊).
Viso gausis apie 3 - 3,5 ltr limoncello.
Galima paragauti iš karto, tačiau tobulas bus išimtas iš šaldytvo.
Skanaus!
 

 

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą