2015 m. lapkričio 8 d., sekmadienis

lėtai kepta višta

Kepti vištą turbūt moka visi ir kiekvienas turi savo receptą. Tai nieko čia labai ir nenustebinsi. Svarbu, kad višta būtų gerai iškepusi ir sultinga, be abejo, svarbu ir, kad pati višta (žaliava) kokybiška būtų, todėl mes ją perkame kaimišką - tiesiai iš ūkininko. Mūsų šiandienos vištai 

reikės:
2,6 kg kaimiškos vištos,

marinatui:
1 v. š. druskos,
grūstų pipirų,
džiovintos kalendros,
saldžios paprikos miltelių,
truputėlio rūkytos paprikos,
chimeli suneli prieskonių,
kmynų,
pusės galvos česnako,
šviežio alyvų aliejaus,

įdarui:
1 svogūno galvos,
1 citrinos,
keleto lauro lapų

garnyrui:
keleto pastarnokų,
keleto morkų,
keleto bulvių,
keleto obuolių,
šaukšto sviesto.



Vištą marinuojame iš vakaro: visus prieskonius sumaišome, česnaką susmulkiname, pilame aliejaus ir ištepame visą vištą, neužmirštant ir vidaus. Paliekame marinuotis šaltai bent keletui valandų arba per naktį.

Prieš kepant į vištos vidų dedame perpjautą citriną, svogūną ir lauro lapų, kad višta kepdama pasimaitintų drėgme ir aromatais.
Vištą iš viso kepsime maždaug porą valandų.
Dedame į skardą ir šauname į 220oC orkaitę 10-15 minučių, kad apskrustų viena pusė, paskui apverčiame ir vėl 10-15 minučių apskrudiname kitą pusę.
Po to kaitrą sumažiname iki 160oC, ir ant tokios lėtos ugnies kepame dar apie pusantros valandos, kol vištytė labai gerai iškepa, mėsa beveik krenta nuo kaulų, o mediniu smeigtuku įbedus į storiausią vietą (krūtinėlę) bėga visiškai skaidrios sultys (jei neskaidrios dar kepame).
Kepimo metu keletą kartų nupilame išbėgusias sultis, kad višta ne troškintųsi, o skrustų (iš to skysčio vėliau galima pasigaminti puikų padažą arba "bulijoną" sriubai).

Daržoves garnyrui kepame atskiroje skardoje, šauname vėliau - likus kepti maždaug valandai (arba ilgiau, nes kaitra maža). Prieš tai daržoves stambiai pasmulkiname (jeigu jos mažos, nepjaustome), paprieskoniuojame druska, pipirais ir ištirpintu sviestu, kuris padės daržovėms gardžiai apskrusti. Obuolius į orkaitę dedame atskirai likus maždaug 15 min iki kepimo pabaigos.
Skanaus!


p.s. pasigaminame extra padažą - sumaišome keltą šaukštų kepimo metu išbėgusių vištos sulčių-marinato ir išspaudžiame vištos viduje kepusios citrinos sultis
 


Komentarų nėra:

Rašyti komentarą