2015 m. kovo 22 d., sekmadienis

cannelés

Tai vienas mano mėgstamiausių skanėstų, gan dažnai gaminamas ir visai lengvai pagaminamas. Tai cannelés - tokie burnoje tirpstantys išorėje šiek tiek traškūs (lyg karamelizuoti), o viduje minkšti ir drėgni prancūziški pyragėliai (nors gal net labiau ne pyragėliai, o tiesiog vieno-dviejų kąsnių gardumynai). Visi, kas jų ragavo, neliko abejingi. Ir nors kai kurioms mano draugėms juos iškepti nepavyksta, mano orkaitė, matyt, yra tam tinkama.
Pagal šį receptą man gaunasi 30 cannelių (2 silikoninės didesnių cannelių formos po 15 vnt.).
Reikės:
100 g miltų,
150-200 g cukraus,                           
žiupsnis druskos,
1/2 litro pieno,
4 a. š. vanilinio cukraus,
1-2 valg. š. romo, brendžio arba kitokio alkoholio,

50 g sviesto,
2 kiaušiniai ir 2 kiaušinių tryniai, 
rudojo cukraus formelių pabarstymui.

Tešlos paruošimas: 
Į dubenį (patogiau jeigu dubuo bus su snapeliu išpilstymui) suberiame sausus ingredientus miltus, cukrų bei žiupsnį druskos ir gerai išmaišome.
Į kaitinimui skirtą indą supilame pieną, dedame vanilinį cukrų bei romą (alkoholio teoriškai galima ir nepilti, bet praktiškai aš nerizikuoju) ir pakaitiname pieną iki užvirimo.
Kitame inde išlydome sviestą.
Kol pienas kaista ir sviestas lydosi, į miltų ir cukraus mišinį įmušame kiaušinius ir trynius bei gerai išmaišome.
Išlydytą sviestą supilame į gautą tešlą bei išmaišome.
Užvirusį pieną palaipsniui pilame į tešlą ir vėl viską gerai maišome. 
Nenustebkite, jei tešla pasirodys per skysta - tokia kaip lietinių tešla ar dar skystesnė - taip ir turi būti!
Paruoštą tešlą uždengiame ir dedame šaltai, kad atvėstų. Tai yra esminis cannelių recepto punktas - tešlą šaltai (šaldytuve) laikyti mažiausiai 1 val., o kai kurių šaltinių duomenimis mažiausiai 12 val. (arba netgi 24 - 48 val.). Aš neretai tešlą užmaišau iš vakaro, o kartais ir prieš porą dienų (drąsiai galima ją laikyti šaldytuve 2-3 dienas).  Tešla per šį laiką "subręsta" ir vos vos sutirštėja, o kepant geriau iškyla. Prieš kepant reikėtų ją vėl gerai išmaišyti, nes paviršius būna pasidengęs plutele.
Kepimas:  
Įkaitiname orkaitę iki 250oC temperatūros.
Į silikonines formeles įberiame po truputį rudojo cukraus. Bet tai nėra būtina.

Kadangi tešla skysta, patogiausia ją supilti į formeles iš indo su snapeliu, tik pilame ne iki pat viršaus, o paliekame iki kraštelių apie 0,5-1 cm, nes kepdama ji kyla.
Prieš supilstant tešlą, silikonines formeles patogu statyti ant grotelių, nes forma minkšta, o tešla skysta. Groteles statome orkaitės apatinėje dalyje.

Kepame apie 5 min. 250oC temperatūroje, kol tešla formelėse pradeda burbuliuoti - virti. Tada po 5 min. temperatūrą staigiai sumažiname iki 170-180oC ir kepame dar 50-60 min. Bet šiaip tai laikas ir temperatūra priklauso nuo orkaitės. Aš pabandžiau vienaip ir kitaip kol atradau savo orkaitės laiką ir temperatūrą. Jeigu per greitai kepa (tamsėja), įpusėjus kepimo laikui groteles perkeliame į orkaitės apatinę pakopą, jeigu netamsėja (per blyškios), keliame aukštyn. Reikia nebijoti ir pareguliuoti kepimo temperatūrą. Iškepusių cannelių paviršius turi būti lengvai paskrudęs. 
Išėmus formeles iš orkaitės reikia palaukti kol šiek tiek atvės ir tik tada išimti canneles.  
Valgyti neskubant, nes nepastebėsite kaip jų greit neliks :) 
Skanaus! 






Komentarų nėra:

Rašyti komentarą