2014 m. lapkričio 23 d., sekmadienis

"aštuonkojai iš antro aukšto" arba marinuotų aštuonkojų salotos

Nors esame bulvių ir kiaulienos valgytojų šalis, tačiau prekybcentriuose yra visai nemažas pasirinkimas įvairios šviežios žuvies bei jūros gėrybių. Visai atsitiktinai nusipirkome mažų šviežių aštuonkojų, tad pirmuoju blogo įrašu pabandysime užduoti gerą toną ateičiai.

Taigi, marinuoti aštuonkojai
 
Reikės:
apie 500 g mažų šviežių išdarinėtų aštuonkojų,
1 svogūnas,
2 saliero stiebai,
beveik visa 1 galva česnako,
1 nedidelė pankolio galva,
pusė citrinos,
pusė stiklinės obuolių arba vyno acto,
druskos.

Aštuonkojus, kadangi jau yra išdarinėti, belieka tik nuplauti. Daržoves susmulkiname.
Keptuvėje pakepiname svogūną, saliero stiebus, pankolį, paskutinį dedame česnaką.
Daržoves lengvai pakepiname keletą minučių, sudedame nesmulkintus aštuonkojus, truputį padruskiname, pakepiame dar apie 3-5 min kol jie gražiai susiraito. Labai svarbu jų, kaip ir kitų jūros gėrybių neperkepti, nes taps guminiai.
Išėmus iš keptuvės atvėsiname, užspaudžiame pusę citrinos ir pusę stiklinės obuolių arba vyno acto. Leidžiame pasimarinuoti bent valandą arba galima juos pasiruošti ir iš vakaro.
Tokius pakepintus ir pamarinuotus aštuonkojus galima valgyti ir kaip užkandį prie vyno ar alaus, bet galima pasidaryti ir salotų:

Salotos su marinuotais aštuonkojais

Be šių puikių mažų aštuonkojų dar reikės:
bet kokių salotų lapų (šį kartą naudojome romanines, sultenes, radicchio),
pomidorų (kadangi dabar beveik žiema, tai naudojome slyvinius pomidoriukus),
agurko,
maža svogūno galvutė,
grūstų pipirų,
druskos,
šaltai spausto ypač gryno alyvuogių aliejaus,
pusė citrinos.


Pirmiausiai pasakysiu, kad beveik visas salotas darau porcijomis, t. y. iš karto į lėkštes - kiek valgytojų, tiek lėkščių. Taip salotos visada bus gražiau pateiktos ir "nesubėgs", nes padažas ant tokių porcijų užpilamas prieš pat valgant.
Taigi gamyba super paprasta: suplėšome salotas, susmulkiname pomidorus ir agurką, smulkiai supjaustome svogūno galvutę. Dedame mūsų marinuotus aštuonkojus (man patinka nesmulkinti). Ant viršaus pasukame keltą grybšnių pipirų, jeigu reikia - žiupsnelis druskos. Keletas lašų (šaukštų) kvapiojo gryno alyvuogių aliejaus ir ketvirtis citrinos į lėkštės kampą, kurį prieš pat valgydami išspaudžiame.
Skanaus!


Komentarų nėra:

Rašyti komentarą