2023 m. rugsėjo 20 d., trečiadienis

itališkas ossobuco arba jautienos kulninės troškinys su polenta ir gremolata

Pas italus nebūna blogų receptų, nors kulninė, atrodytų, toks paprastas kaimietiškas dalykas...
Ossobuco yra lombardų virtuvės patiekalas iš veršienos arba jautienos, troškintos su daržovėmis, baltu vynu ir sultiniu, patiekiamas su risotto arba polenta ir pagardinamas gremolata.

Reikės:
4-5 gabalų jautienos kulninės,
2-3 svogūnų,
2-3 saliero stiebų,
keleto morkų,
beveik galvos česnako,
1 paprikos (italai nededa, mes dėjom),
3 gerai išnokusių pomidorų,
200 ml balto vyno,
200 ml sultinio,
keleto lauro lapų,
rosmarino,
čiobrelio,
pipirų grūdelių,
druskos,

gremolatai:
saujos petražolių,
saujo baziliko,
pusės citrinos,
1 skiltelės česnako,
 
* polentos.
 

Jautienos kulninę nuplauname ir nusausiname, suguldome ant lentelės, tuomet padruskiname, papipiriname ir pavoliojame į miltus iš abiejų pusių, gerai įkaitintoje keptuvėje apkepame ant alyvų aliejaus iš abiejų pusių maždaug po 3 minutes, apkepus išimame kulnines iš keptuvės ir atidedame (kad kulninė nepairtų kepdama, galima prieš tai aplinkui ja aprišti tvirtu siūlu).

Į tą pačią  keptuvę dedame sviesto ir pakepiname smulkintą svogūną, toliau dedame morkas, salierą, česnaką, papriką ir patroškiname ant vidutinės ugnies, kiek vėliau pilame baltą vyną, dedame susmulkintus blanširuotus pomidorus, sultinį, sudedame prieskonius ir šiek tiek patroškiname.
Galiausiai į daržovių padažą sudedame kulninę ir viską troškiname ant lėtos ugnies apie 2 valandas.

Gremolatai susmulkiname žalumynus ir česnaką, nutarkuojame citrinos žievelės ir išspaudžiame citrinos sultis.
Ossobuco valgome su polenta arba kitais mėgstamais dalykais (makaronais, risotto), gardiname gremolata.
Skanaus!


Komentarų nėra:

Rašyti komentarą