2015 m. spalio 13 d., antradienis

risotto ai frutti di mare

Labai mėgstu įvairius risotto, kaip ir kitus patiekalus su ryžiais - kaukazietišką plovą (mano vyras labai gerą gamina, bet apie tai kitą kartą) arba paella (nors pati nesu gaminusi). Taip pat labai mėgstu jūros gėrybes. Todėl risotto ai frutti di mare tikrai yra vienas mano mėgstamiausių.
Gaminamas nelabai sudėtingai, bet, kita vertus, gero rizoto greit nepagaminsi - tai lėtai ir ilgai gaminamas patiekalas. Pagrindas - pasiruošti gerą natūralų sultinį, kuriam reikia ilgai virti daržoves arba mėsą (žuvį). Rizotui su jūros gėrybėmis, be abejo, gaminame žuvies sultinį (kaip pagaminti žuvies sultinį aprašyta žuvienės recepte).
Beje, draugė, jau daug metų gyvenanti Italijoje, pamokė kaip apskaičiuoti ryžių kiekį rizotui - vienam asmeniui reikės vieno kupino esspreso puodelio sausų ryžių.Tad kiek porcijų, tiek puodelių esspreso.
Taigi, mūsų risotto ai frutti di mare reikės:

ryžių (apvaliagrūdžių, pvz. arborio),
žuvies sultinio,
1 didelio svogūno,
2 saliero stiebų,
4 skiltelių česnako,
2 pomidorų,
1-2 taurės sauso vyno,
10 midijų,
10 krevečių,
petražolių,
citrinos,
šalto spaudimo alyvų aliejaus,
sviesto,
grūstų pipirų,
jūros druskos.


Į gilią įkaitintą keptuvę ar puodą storu dugnu pilame šalto spaudimo alyvų aliejaus ir dedame sviesto, beriame susmulkintą svogūną, salierą, česnaką ir kepame ant labai mažos ugnies kad "paprakaituotų" (italai tai vadina soffritto).
Kai daržovės suminkštėja (maždaug po 15 minčių) dedame sausus ryžius, padidiname ugnį ir nuolat maišome, kol ryžiai pradeda gruzdėti, sproginėti ir pasidaro skaidroki - užtrunkame vos keletą minučių.
Supilame vyną ir toliau maišome, kol alkoholis išgaruos ir liks tik puikus vyno skonis ir aromatas.

Kai vynas susigeria į ryžius, pilame sultinio ir dedame druskos, sudedame sutrintus blanširuotus pomidorus.
Sumažiname ugnį ir lėtai verdame ryžius vis pildami sultinio ir pamažu leisdami iš ryžių krakmolą.
Reikia ragauti, jei pritrūks sultinio, įpilame vandens, svarbu, kad ryžiai nepervirtų (15-20 min).

Ryžiams baigiant virti, likus 3-4 minutėms, sudedame nuplautas midijas su krevetėmis; midijos - atsivers, o krevetės - paraudonuos.
Pabaigai barstome smulkintas petražoles, jeigu reikia dedame druskos ir grūstų pipirų, šliūkšteliame šlakelį šviežio alyvų aliejaus, šalia patiekiame citrinos griežinėlį.
Mhmm.... Skanaus!


p.s. jeigu gamintume kitokį risoto, pabaigoje reikėtų sudėti tarkuotą parmigiano sūrį, tačiau kartą prieš daug metų viename restorane Italijoje buvome sugėdinti, kad sūris niekada nėra naudojamas su jūros gėrybėmis




Komentarų nėra:

Rašyti komentarą