2023 m. lapkričio 2 d., ketvirtadienis

risotto su pievagrybiais ir džiovintais baravykais

Prisipažinsiu, tikrai seniai gaminau risotto, gal prieš metus... gėda... o taip mėgstu!
 
Pažįstu žmonių, kurie nemėgsta risotto, sako, kad čia tiesiog ryžių košė... galiu tik pasakyti, kad jie greičiausiai niekada nėra ragavę tikro risotto - lėtai pagaminto su geru sultiniu ir visais skoniais bei aromatais - gero alyvų aliejaus, vyno, parmigiano, žolelių... risotto neįmanoma pagaminti greitai, neįmanoma pašildyti ir neįmanoma jo nemėgti... 
 
Reikės:
risotto ryžių (4 espresso puodelių),
geros saujos džiovintų baravykų,
350 g rudųjų pievagrybių,
2 svogūnų,
2 saliero stiebų,
5 skiltelių česnako,
100 g parmigiano,
sultinio (šį kartą turėjau jautienos),
taurės balto vyno,
alyvų aliejaus,
sviesto,
grūstų pipirų,
druskos,
džiovinto čiobrelio.
petražolių.
 

Risotto gaminimo pradžia visada ta pati (išsami gamybos eiga aprašyta pirmuose receptuose), o džiovintus baravykus užpilame verdančiu vandeniu ir pamirkome, kol gaminame.

Į gerai įkaitintą keptuvę aukštais kraštais pilame aliejaus ir sviesto, beriame labai susmulkintą svogūną, salierą, česnaką ir kepame ant labai mažos ugnies, kad gerai "paprakaituotų".
Po maždaug 15 minčių dedame sausus ryžius, padidiname ugnį ir maišome, kol ryžiai pradės pokšėti ir pasidarys skaidroki (pakaks keleto minučių).
Tuomet šliūkšteliame vyno ir toliau maišome, kol alkoholis išgaruos ir liks tik vyno aromatas.

Už kelių minučių ryžiai sugeria vyną, tuomet palaipsniui pilsime sultinį ir vandenį, kuriame mirko baravykai, dedame druskos, sumažiname ugnį ir lėtai verdame ryžius vis įpilant sultinio ir pamažu leisdami iš ryžių krakmolą (jei pritruks sultinio, įpilame vandens, svarbu tik, kad ryžiai nepervirtų), užtruksime 15-20 min.

Paraleliai kitoje keptuvėje ant aliejaus ir sviesto kepame pasmulkintus pievagrybius, kiek vėliau sudedame išmirkytus džiovintus baravykus, dedame čiobrelių, druskos, pipirų, kepame kol gražiai apskrunda.

Ryžiams baigiant virti, likus kelioms minutėms, į juos sudedame apkeptus pievagrybius su baravykais (dalį galima pasilikti papuošimui), išmaišome.
Jau nukėlus nuo ugnies dar įdedame sviesto, tarkuoto parmigiano, beriame smulkintas petražoles, išmaišome ir paliekame "susidraugauti" skoniams kelias minutes.
Į lėkštes dedame risotto, ant viršaus dedame grybų padažo, jeigu pasilikome, beriame grūstų pipirų ir petražolių.
Tikrai tobulas skonis... neperdedu...
Skanaus!
 
 
 

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą