2015 m. spalio 12 d., pirmadienis

mano duona

Duoną iš savo raugo kepu jau keletą metų, ir galiu drąsiai teigti, kad man tai pati skaniausia duona. Receptai po truputį keitėsi, kol suradau savąjį - superpaprastą, ir man atrodo, kad pagal jį tiesiog negali nepavykti. Raugą galima nesunkiai pasigaminti pačiam, tačiau aš jį gavau "iš rankų į rankas" ir jis visai kantriai šaldytuve laukia kartais visą mėnesį, kol vėl bus įmaišytas į tešlą. 
Naminė duona visada tokia kvapni ir šviežia... nors tą pačią dieną jos niekada nevalgome - turi susistovėti įsukta į drobinį rankšluostį... taip aš ją iš lėto atvėsinu. Karšta arba šilta sunkiai pjaustoma ir nėra skani, todėl išlaukti bent pusdienį būtina.
Taigi, mano skaniausiam tradicinės duonos receptui

reikės: 
5 stiklinės kvietinių miltų (arba dalimis su ruginiais, spelta, rupiais, pilno grūdo),
1 stiklinės avižinių dribsnių,
1 stiklinės kviečių selenų,
0,5 stiklinės saulėgrąžų,
0,5 stiklinės kmynų,
0,5  stiklinės sezamo sėklų,
0,5 linų sėmenų,
1-2 š. cukraus,
1 a. š. druskos,
maždaug litro su trupučiu vandens (iš akies pilu pagal tirštumą),
raugo, 
šį kartą dar dėjau po saują: kanapių sėklų, džiovintų šilauogių ir džiovintų serbentų, riešutų.  



Miltai duonai, be abejo, yra labai svarbu, bet turbūt skaniausia duona yra iš paprastų kvietinių miltų, iš kokių kepame blynus. Dėl "sveikuoliškumo" dalį miltų visada dedu kitokių: ruginių, spelta, rupių, pilno grūdo arba paskutiniu metu razavų (vieno malimo, kuriuos pirkau tiesiai iš malūno). Vien iš ruginių - duona būna per sunki ir rūgštoka.

Išimame raugą iš šaldytuvo.
Miltus, grūdus ir sėklas suberiame į indą ir išmaišome (nenaudoti metalinių indų ir įrankių). 
Cukrų su druska ištirpiname dalyje vandens (apie 40oC tik nenaudoti per karšto, nes raugas "numirs"), ir dalimis supilame ant sausų ingredientų.
Raugą taip pat atskiedžiame dalyje vandens taip jį lengviau įmaišyti į tešlą, gerai išmaišome ir supilame į tešlą.
Jeigu tešla per tiršta, dar pilame vandens (neaukštesnės nei 40oC temperatūros), svarbu kad ji gerai išsimaišytų, nelikti sausų miltų, bet ir neturi būti per skysta.
Pabaigoje 4 šaukštus raugo atidedame kitam kartui ir dedame į šaldytuvą.

Tešlą supilame į dvi pailgas formas ir laikome kambario temperatūroje (šiltai) 8-12 val. kol šiek tiek pakils (šį kartą vieną kepaliuką duonos dariau "desertinį", todėl atidėjus pusę tešlos į vieną formą, į likusią dalį įdėjau kanapių sėklų, džiovintų šilauogių, džiovintų serbentų, riešutų ir tešlą supyliau į antrą formą). 

Kepame 180oC orkaitėje 1val. 10 min.
Išėmus iškeptą duoną, viršų truputį sudrėkiname šaltu vandeniu ir užtiesiame rankšluosčiu, kad pluta būtų minkštesnė.
Skanaus!


1 komentaras:

  1. Mano duona,batonas su skylėmis,gal pradekit ziureti technologija kad nebutu tai

    AtsakytiPanaikinti