Šis pyragas man yra pats tobuliausias riešutų ir šokolado desertas, nes jis visai be miltų (man dar labai patinka visi kepiniai be miltų). Žodžiu, tobulumo įsikūnijimas... kuriam pagaminti
reikės:
6 kaimiškų kiaušinių,
200 g. juodo šokolado,
200 g. sviesto,
200 g. sviesto,
200 g. lazdyno riešutų,
200 g. cukraus,
žiupsnelio druskos (nebūtina),
aptepimui:
70 g. šokolado (galima balto),
riešutų papuošimui (kiek negaila).
riešutų papuošimui (kiek negaila).
Šokoladą ir sviestą susmulkiname, dedame į
indą ir statome jį virš verdančio vandens, arba įkišame
trumpam į šylančią orkaitę, kad viskas tolygiai išsilydytų, beriame žiupsnelį druskos, išmaišome.
Riešutus susmulkiname: pusę susmulkiname blenderiu iki rupių miltų, kitą dalį supjaustome, o likusią
dalį paliekame sveikų.
Atskiriame kiaušinių trynius nuo baltymų, trynius su puse cukraus
mikseriu išsukame kol pabąla.
Pravėsusią šokolado-sviesto masę po truputi pilame į
trynius, suberiame riešutus ir gerai išmaišome.
Baltymus su žiupsneliu druskos išplakame iki maksimalaus standumo, ir kai jau beveik išsiplaka, supilame likusį cukrų ir dar paplakame
(baltymų neplakti anksčiau, nes jie suglebs).
Į masę dalimis atsargiai įmaišome baltymus, kad jie neprarastų konsistencijos.
Formą ištepame sviestu, supilame masę ir
šauname į 175oC orkaitę apie 35 min (šokoladinių gaminių labai svarbu neperkepti!).
Skanaus!
Skanaus!
p.s. šis pyragas labai "jautrus", todėl kol kepa – nedarinėkite orkaitės ir
nesidaužykite – kitaip jis susmegs / kepdamas jis labai išsipučia, net
suskyla, todėl iškepus neimkite iškarto iš orkaitės, o leiskite 1-2 min atvėsti ir tik tada traukite / atvėsęs jis, deja, dažniausiai susmenga,
bet taip ir turi būti / skanaukite tik atvėsusį (puikiai tinka kepti iš vakaro)
p.p.s. atvėsusį pyragą aš apverčiu ant pjaustymo
lentos ir jo paviršių bei šonus aptepu ištirpinto šokolado (su šlakeliu vandens) mase - susidarys šokoladinė plutelė / dažniausiai puošiu šokoladuotais riešutais
Komentarų nėra:
Rašyti komentarą