Šiandien vėl kepame vištą. Kadangi tai labai tradicinis patiekalas, bandome jį kaskart padaryti šiek tiek kitokį. Paprastai šalia vištos kepame bulves ir kitokias daržoves, šį kartą (pirmą kartą) vištą įdarysime kruopomis, o šalia dar patieksime senokai gamintą ir šiek tiek primirštą troškintų šviežių kopūstų su avietėmis garnyrą. Skamba keistokai? Pabandykite.
Taigi šį kartą reikės:
2,9 kg kaimiškos vištos,
marinatui:
1 v. š. druskos,
grūstų pipirų,
saldžios paprikos miltelių,
truputėlio rūkytos paprikos,
chimeli suneli prieskonių,
džiovintos kalendros,
kumino,
pusės galvos česnako,
šviežio alyvų aliejaus,
įdarui:
1 stiklinės perlinių kruopų,
2 morkų,
1 svogūno galvos,
keleto skiltelių česnako,
šaukšto sviesto,
grūstų pipirų,
druskos,
garnyrui:
pusės nedidelės kopūsto galvos,
keleto šaukštų šaldytų trintų aviečių,
1 svogūno galvos,
1/2 citrinos,
šlakelio šviežio alyvų aliejaus.
Vištą nuplauname, nusausiname ir pamarinuojame: sumaišome visus sausus marinato ingredientus, aliejų, susmulkintą česnaką, ištepame gautu mišiniu vištos išorę ir vidų, paliekame pasimarinuoti per naktį arba bent keletui valandų.
Perlines kruopas perskalaujame vandeniu ir pamerkiame kol višta marinuojasi (per naktį).
Prieš kepant vištą, įdaro ingedientus susmulkiname, dedame išbrinkusias perlines kruopas, susmulkintą gabalėliais sviestą, viską sumaišome ir sugrūdame į vištos vidų gerai paspaudžiant ir galiausiai "užsegant" mediniais pagaliukais.
Dedame vištą į aliejumi pateptą skardą krūtinėle į viršų ir kepame 180oC orkaitėje 90 minučių.
Jeigu reikia, po valandos vištą pridengiame folija, kad "nepersidegintų".
Likus vištai kepti pusvalandį, imamės garnyro: atskirai susmulkiname kopūstą ir svogūną.
Ant aliejaus apkepiname svogūną, sudedame kopūstą ir patroškiname apie 25 min.
Prieš baigiant troškintis kopūstui sudedame avietes ir spaudžiame citrinos, kad pareguliuoti patiekalo rūgštumą-saldumą (mūsų avietės buvo šaldytos su trupučiu cukraus), išmaišome.
Iškepusią vištą išimame iš orkaitės ir po 8-10 minučių pjaustome.
Skanaus!
p.s. vištą orkaitėje kepti idealiausia 165–180 °C temperatūroje, tuomet mėsa bus minkšta ir sultinga.
p.p.s. vidinė vištienos temperatūra turi būti 78–83 °C, kurią matuoti reikia krūtinėlės srityje, o neturint specialaus termometro - su mediniu pagaliuku - jeigu įsmeigus bėga bespalvės sultys, vadinasi višta jau iškepė.
Komentarų nėra:
Rašyti komentarą