2015 m. birželio 2 d., antradienis

jautiena burgundiškai

Tai labai puikus mėsos patiekalas, kuriame yra daug nemėsos (man patinka tokie mėsos patiekalai, kur mėsa yra tik viena iš daugelio sudėtinių dalių, kaip čili troškinys, lazanija ir pan.). Kaip ir visuose patiekaluose, be abejo, svarbi produktų kokybė, tad šį kartą naudojome brandintos jautienos (limuzino) kumpį. Atrodo, kas čia tokio, juk per tiek laiko bet kokia mėsa išsitroškins. Deja ne, kažkada gaminome su Maximoje pirkta jautiena (karviena) ir net po poros valandų troškinimo mėsa buvo guminė... Šį kartą mėsa kvepėjo visi namai, kaip mano vyras pasakė "kūdikio pieneliu", o pagaminus tiesiog tirpo burnoje. Tikrai, mėsa gali turėti labai gardų kvapą.

Taigi, jautienos burgundiškam troškiniui reikės:
1 kg brandintos jautienos (limuzinas) kumpio,
100 g rūkytos šoninės,
1/2 butelio sauso raudono vyno,
3 š. pomidoru pastos (pasata),
1 galva česnako,
keleto rozmarino šakelių,
keleto lauro lapų,
1 š. sviesto,
balzamiko,
vorčesterio padažo,
4 svogūnai,
2 saliero stiebai,
3 morkos,
grybų (šį kartą turėjome šaldytų raudonikių, bet tiktų ir šampinjonai),
raudonosios paprikos miltelių,
pipirų,
druskos,
aliejaus.


Inde, kuriame gaminsime troškinį, pirmiausiai pakepiname kubeliais supjaustytą šoninę (mes naudojame nemažą 5 litrų talpos puodą storu dugnu).
Jautieną supjaustome maždaug piršto storio gabalėliais ir per kelis kartus ant didelės ugnies trumpai apkepiname įpylę aliejaus.
Kai visą jautieną apkepiname, sudedame atgal į puodą, supilame vyną, dedame pomidorų pastą, suspaustas česnakų skilteles, rozmarino, lauro lapus, šaukštą sviesto bei po kelis lašus balzamiko ir vorčesterio padažo.
Padidiname ugnį, kad nugaruotų vynas, uždengiame ir paliekame viską troškintis apie 30-40 min.
Kol troškinasi susipjaustome daržoves.
Keptuvėje ant trupučio aliejaus ir sviesto apkepiname svogūnus, sumetame į puodą jeigu jau mėsa išsitroškino.
Po to apkepiname morkas ir salierus, dedame į puodą.
Grybus taip pat dedame į puodą.
Užsukame juodų grūstų pipirų, druskos, paprikos miltelių.
Uždengiame dangčiu ir troškiname dar 30-40 min.

Skaniausia valgyti su prancūzišku batonu (jį padažant į troškinį), bet mes šį kartą valgėme lietuviškai - su grikiais - tokia šiandien buvo nuotaika.
Skanaus!




Komentarų nėra:

Rašyti komentarą